Hozzávalók
A krémhez
- 500 ml tej
- 60 g cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 3 db tojássárgája
- 100 g búzadara
- 200 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 120 g porcukor
- 1 ek méz
- ½ db citrom héja
A tésztához
- 250 g liszt
- 1 ek porcukor
- 1 csipet só
- 1 tk mézeskalácsfűszer
- 150 g hideg vaj
- 2 ek tejföl
- 1 db tojássárgája
Az összerakáshoz
- 200 g baracklekvár
A csokimázhoz
- 80 g vaj
- 60 ml forró víz
- 50 g porcukor
- 35 g holland kakaópor
A díszítéshez
- csokiforgács ízlés szerint
Hozzávalók
A krémhez
- 500 ml tej
- 60 g cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 3 db tojássárgája
- 100 g búzadara
- 200 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 120 g porcukor
- 1 ek méz
- ½ db citrom héja
A tésztához
- 250 g liszt
- 1 ek porcukor
- 1 csipet só
- 1 tk mézeskalácsfűszer
- 150 g hideg vaj
- 2 ek tejföl
- 1 db tojássárgája
Az összerakáshoz
- 200 g baracklekvár
A csokimázhoz
- 80 g vaj
- 60 ml forró víz
- 50 g porcukor
- 35 g holland kakaópor
A díszítéshez
- csokiforgács ízlés szerint
A mézeskrémes-pite elkészítéséhez először a főzött krémalapot készítjük el. Ehhez a tejet egy gyorsforralóba mérjük, beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Elkeverjük, majd beledobjuk a tojások sárgáját is, és közepes lángon elkezdjük folyamatosan kevergetve melegíteni. Amikor már langyos, beleszórjuk a búzadarát, és továbbra is folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, majd lehúzzuk a tűzről, lefedjük frissentartó fóliával, hogy ne bőrösödjön, és félretesszük lehűlni.
A tésztához a lisztet, a porcukrot, a sót és a fűszert összekeverjük, majd a hideg vajat többször a lisztbe forgatva belereszeljük. Így könnyebben el tudjuk morzsolni a zsiradékot a lisztben. Ezután összekeverjük a tejfölt és a tojássárgáját, és a többihez adva gyorsan összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára.
A pihentetést követően a tésztát 3-4 cm-rel szélesebb kör alakúra nyújtjuk, mint a forma, óvatosan belesimítjuk, levágjuk a kilógó részeket, majd alufóliát teszünk rá, megszórjuk sütőbabbal, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt elősütjük. Ezután levesszük a fóliás réteget, és további 13-15 perc alatt készre sütjük vastagságtól függően.
A krém befejezéséhez a vajat kihabosítjuk a porcukorral, belekeverjük a mézet, belereszeljük a citromhéjat, majd összedolgozzuk a krémalappal. Miután a pitetészta lehűlt, megkenjük a lekvárral, majd elsimítjuk rajta a krémet úgy, hogy a szélén kicsit kimélyítjük.
A csokimázhoz az összetevőket egy gyorsforralóban kicsit összefőzzük, majd a pite tetejére öntjük, és hűtőbe tesszük egy éjszakára. A tortát kedvünk szerint csokiforgáccsal is díszíthetjük.
- Előkészítési idő: 30 perc
- Főzési idő: 15 perc
- Sütési idő: kb. 30 perc
- Összesen: 75 perc + pihentetés
Ha tetszett a mézeskrémes-pite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!