Hozzávalók
A “szellemekhez”
- 110 g cukor
- 30 ml víz
- 2 db tojásfehérje
- 1 csipet só
- 1 mk ecet
- 30 g olvasztott csoki
A piskótához
- 350 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 120 ml olaj
- 230 ml tej
- 240 ml kávé
- 1 csipet só
- 260 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 65 g kakaópor
A krémhez
- 260 g vaj
- 80 g porcukor
- 2 ek kakaópor
- 100 g pörkölt, darált törökmogyoró
- 2 tk olaj
- 1 tk espresso
A grillázshoz
- 100 g pörkölt törökmogyoró durvára vágva
- 5 - 6 ek cukor
Hozzávalók
A “szellemekhez”
- 110 g cukor
- 30 ml víz
- 2 db tojásfehérje
- 1 csipet só
- 1 mk ecet
- 30 g olvasztott csoki
A piskótához
- 350 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 120 ml olaj
- 230 ml tej
- 240 ml kávé
- 1 csipet só
- 260 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 65 g kakaópor
A krémhez
- 260 g vaj
- 80 g porcukor
- 2 ek kakaópor
- 100 g pörkölt, darált törökmogyoró
- 2 tk olaj
- 1 tk espresso
A grillázshoz
- 100 g pörkölt törökmogyoró durvára vágva
- 5 - 6 ek cukor
A habcsókhoz a cukrot és a vizet egy kis edénybe rakjuk és elkezdjük felforralni közepes lángon. A tojásfehérjét elkezdjük felverni, majd amikor már van tartása de még nem lett belőle kemény hab, hozzáadjuk az ecetet és a sót. Habosra verjük, majd az időközben elkészült cukorszirupot, folyamatos keverés mellett, vékony sugárban hozzácsurgatjuk és addig verjük amíg kihűl az edény fala is és habcsókszerű habot kapunk. Nyomózsákba kanalazva kis “szellemformákat” nyomunk sütőpapíros tepsire és 135 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük, valójában szárítjuk őket. Ha kész vannak a habcsókok, a csokit vízgőz felett felolvasztjuk és egy fogpiszkáló vagy nyomózsák segítségével arcokat rajzolunk a szellemeknek. A piskótához a cukrot, vaníliás cukrot a tojásokkal és olajjal kikeverjük, hozzáadjuk a tejet, kávét, majd beleforgatjuk az előzőleg összekevert liszt, sütőpor, kakaópor, és csipet só keverékét. 2 db 18 cm-es formába osztjuk a tésztát és 180 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük őket.
Közben a krémhez habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót és hűtőbe rakjuk. A grillázshoz sütőpapíros tepsire szórjuk a darabolt mogyorót, karamellizáljuk a cukrot, ráöntjük a mogyoróra és ha megszilárdult kisebb darabokra törjük. Az egyik tortalapot megkenjük a krém ⅔-ával, megszórjuk egy nagy adag grillázzsal, rárakjuk a másik lapot, rákenjük a maradék krémet, szórunk rá kevés grillázst és a tetejére pakoljuk a szellem-habcsókokat.