Hozzávalók
A csigához
- 200 ml meleg tej
- 4 g szárított élesztő
- 500 g liszt
- 2 db tojás
- 95 g cukor
- 2 csipet só
- 125 g puha vaj
A karamellás réteghez
- 75 g vaj
- 200 g barna cukor
- 50 ml tejszín
- 100 g pekándió
A töltelékhez
- 50 g puha vaj
- 150 g barna cukor
- 1 ½ ek fahéj
Pekándiós-karamellás csiga
Hozzávalók
A csigához
- 200 ml meleg tej
- 4 g szárított élesztő
- 500 g liszt
- 2 db tojás
- 95 g cukor
- 2 csipet só
- 125 g puha vaj
A karamellás réteghez
- 75 g vaj
- 200 g barna cukor
- 50 ml tejszín
- 100 g pekándió
A töltelékhez
- 50 g puha vaj
- 150 g barna cukor
- 1 ½ ek fahéj
A tésztához a szárított élesztőt a tejben elkeverjük egy evőkanál cukorral (amit az egész cukor mennyiségből veszünk ki) és megvárjuk, amíg egy kicsit felfut. A lisztet, tojást és a maradék cukrot egy nagy keverőtálba tesszük. Beleöntjük az élesztős tejet és elkezdjük összedolgozni. Ha egy kicsit összeállt, belekeverjük a sót és eldolgozzuk benne a vajat. 5-6 percig dagasztjuk. Ezután egy tálban hagyjuk letakarva 1 órán át kelni.
Amíg kel a tészta, megcsináljuk a karamellás réteget: megolvasztjuk a vajat egy gyorsforralóban, belekeverjük a cukrot és a tejszínt. Addig melegítjük, amíg egynemű masszát nem kapunk. Nem kell, hogy megkaramellizálódjon, mert a sütőben úgy is meg fog. A karamellt a tepsibe öntjük. Beleszórjuk a pekándiót egyenletesen úgy, hogy mindenhova jusson.
Ha megkelt a tészta, enyhén lisztezett deszkán, kb. fél cm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a vajjal és egyenletesen megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral. Feltekerjük, majd a széleit levágjuk és 12 egyenlő csigát vágunk belőle. A csigákat a tepsibe rakjuk (amibe már előzőleg belekerült a pekándió és a karamell is). 170 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Kb. 10 percet hagyjuk állni, utána egy tálcára kiborítva tálaljuk.
Ha tetszett a pekándiós csiga receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!