Hirdetés

Perfekt gőzgombóc mákkal és vaníliaszósszal

Hozzávalók

6
személyre
500 g BL55 liszt
1 db tojás sárgája
350 ml tej
1 csapott mk só
30 g élesztő
20 dkg szilvalekvár
6 db tojás
600 ml tej
6 csapott ek kristálycukor
1 db vaníliarúd
1 ek vaj

Tálaláshoz

darált mák
porcukor
Hirdetés

Perfekt gőzgombóc mákkal és vaníliaszósszal

Azt gondoltátok, hogy egy tipikus hütte kaját lehetetlen otthon reprodukálni? Biztos van ilyen is, de a gőzgombóccal más a helyzet! Meghoztuk hozzá a tökéletes receptet, ami persze nem mással van nyakon öntve, mint jó sok mákkal és vaníliaszósszal.
Hirdetés

Hozzávalók

6
személyre
500 g BL55 liszt
1 db tojás sárgája
350 ml tej
1 csapott mk só
30 g élesztő
20 dkg szilvalekvár
6 db tojás
600 ml tej
6 csapott ek kristálycukor
1 db vaníliarúd
1 ek vaj

Tálaláshoz

darált mák
porcukor

Amíg megkel a tészta, készítsük el a sodót. A tojássárgákat a vaníliával és a cukorral habosra keverjük. Felforraljuk a tejet, és fokozatosan hozzáadjuk a tojásos-vaníliás keverékhez. Vízgőz felett folyamatos keverés mellett mártás állagúra sűrítjük a keveréket. Ha a tésztánk megkelt és duplájára nőtt, lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Ha szép, egyforma gombócokat szeretnénk, keressünk egy olyan méretű poharat, amivel 6 egyforma méretű, a lehető legnagyobb tésztát tudunk kiszúrni belőle. A kivágás utáni maradékokat osszuk el egyformán a tésztakarikákon. Szükség esetén a tésztakarikákat kicsit nyújtsuk ki. Tegyünk a tésztakarikák közepére 1 evőkanál lekvárt. Fogjuk meg a tészta szélét, és a vele szemben lévő végét erős nyomással csípjük össze. Így menjünk végig a csücskein, hogy a lekvár ne tudjon majd kifolyni, de ügyeljünk rá, hogy végül gömb alakokat kapjunk. A gombócok pihenjenek letakarva 20 percig.

Válasszuk ki a legjobban megkelt gombócot, kenjük meg vajjal az alját, hogy ne ragadjon oda, és gőzöljük 10 percig. Tegyünk így minden gombóccal. A darált mákor keverjük össze porcukorral, személyenként 2 púpozott evőkanál mákhoz 1 púpozott evőkanál porcukrot adjunk. Tálaláskor a gombócot helyezzük mélytányérba, öntsük le a meleg vaníliasodóval és szórjuk meg a cukros mákkal.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások