Hozzávalók
A gyümölcsös töltelékhez
- 80 g kandírozott narancshéj
- 80 g kandírozott citromhéj
- 150 ml rum
- 250 g mazsola
A tésztához
- 250 ml meleg tej
- 90 g cukor
- 30 g friss élesztő
- 1 db tojás
- 2 db tojássárgája
- 1 db citrom reszelt héja
- 580 g liszt
- 1 csipet só
- 3/4 tk fahéj
- 3/4 tk szegfűszeg
- 170 g puha vaj
- 200 g marcipán
A külsejére
- 100 g olvasztott vaj
- porcukor
Hozzávalók
A gyümölcsös töltelékhez
- 80 g kandírozott narancshéj
- 80 g kandírozott citromhéj
- 150 ml rum
- 250 g mazsola
A tésztához
- 250 ml meleg tej
- 90 g cukor
- 30 g friss élesztő
- 1 db tojás
- 2 db tojássárgája
- 1 db citrom reszelt héja
- 580 g liszt
- 1 csipet só
- 3/4 tk fahéj
- 3/4 tk szegfűszeg
- 170 g puha vaj
- 200 g marcipán
A külsejére
- 100 g olvasztott vaj
- porcukor
A kisebb kockákra vágott kandírozott citrom- és narancshéjat és a mazsolát beáztatjuk a rumba.
A tésztához a meleg tejben elkeverünk egy kanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy nagy keverőtálba mérjük a maradék cukrot, a tojást, a tojássárgájákat, a citromhéjat, a lisztet, a sót és a fűszereket, és elkezdjük dagasztani a tésztát. Amikor már összeállt, belekeverjük a puha vajat, és simára dagasztjuk, majd letakarva 30 percig kelesztjük.
Ezután belegyúrjuk a rumba áztatott gyümölcsöket, és újabb 30 percig kelesztjük. Kicsit átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, mindegyiket kb. 22 x 15 cm-es téglalappá nyújtjuk. A marcipánt elharmadoljuk, és 3 db 20 cm-es rudat formázunk belőle, amiket a tészták egyik, hosszabb szélére rakunk. Behajtjuk kb. a háromnegyedéig őket, majd a maradék ¼-ed részt ráhajtjuk a tésztahenger tetejére, és jól lenyomkodjuk.
Nedves konyharuhával letakarva 30-35 percig kelesztjük a kalácsokat, majd 170 fokos sütőben 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Mikor kihűltek, megszurkáljuk őket fogpiszkálóval, lekenjük az olvasztott vajjal, és vastagon porcukorba forgatjuk őket. Ha tehetjük (ergo nem faljuk fel őket azonnal), csomagoljuk be őket alufóliába, és 1-2 napig „érleljük”.
Ha tetszett a stollen receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!