Hirdetés

Stollen, a legtutibb német kalács

Hozzávalók

3
db, kb. 25 cm-es kalácshoz:
+

A gyümölcsös töltelékhez

80 g kandírozott narancshéj
80 g kandírozott citromhéj
150 ml rum
250 g mazsola

A tésztához

250 ml meleg tej
90 g cukor
30 g friss élesztő
1 db tojás
2 db tojássárgája
1 db citrom reszelt héja
580 g liszt
1 csipet só
3/4 tk fahéj
3/4 tk szegfűszeg
170 g puha vaj
200 g marcipán

A külsejére

100 g olvasztott vaj
porcukor
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Stollen, a legtutibb német kalács

A stollen a világ egyik legkirályabb, Németországból származó karácsonyi kalácsa. Telis-tele van rumba áztatott aszalt vagy kandírozott gyümölcsökkel és sok marcipánnal. Nem éppen egy kalóriaszegény változat, de hát karácsonykor kit érdekel mindez?!
Kipróbáltam, jóóó lett!
4
Hirdetés

Hozzávalók

3
db, kb. 25 cm-es kalácshoz:
+

A gyümölcsös töltelékhez

80 g kandírozott narancshéj
80 g kandírozott citromhéj
150 ml rum
250 g mazsola

A tésztához

250 ml meleg tej
90 g cukor
30 g friss élesztő
1 db tojás
2 db tojássárgája
1 db citrom reszelt héja
580 g liszt
1 csipet só
3/4 tk fahéj
3/4 tk szegfűszeg
170 g puha vaj
200 g marcipán

A külsejére

100 g olvasztott vaj
porcukor
Bevásárlólistához adom

A kisebb kockákra vágott kandírozott citrom- és narancshéjat és a mazsolát beáztatjuk a rumba. 

A tésztához a meleg tejben elkeverünk egy kanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy nagy keverőtálba mérjük a maradék cukrot, a tojást, a tojássárgájákat, a citromhéjat, a lisztet, a sót és a fűszereket, és elkezdjük dagasztani a tésztát. Amikor már összeállt, belekeverjük a puha vajat, és simára dagasztjuk, majd letakarva 30 percig kelesztjük. 

Ezután belegyúrjuk a rumba áztatott gyümölcsöket, és újabb 30 percig kelesztjük. Kicsit átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, mindegyiket kb. 22 x 15 cm-es téglalappá nyújtjuk. A marcipánt elharmadoljuk, és 3 db 20 cm-es rudat formázunk belőle, amiket a tészták egyik, hosszabb szélére rakunk. Behajtjuk kb. a háromnegyedéig őket, majd a maradék ¼-ed részt ráhajtjuk a tésztahenger tetejére, és jól lenyomkodjuk. 

Nedves konyharuhával letakarva 30-35 percig kelesztjük a kalácsokat, majd 170 fokos sütőben 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Mikor kihűltek, megszurkáljuk őket fogpiszkálóval, lekenjük az olvasztott vajjal, és vastagon porcukorba forgatjuk őket. Ha tehetjük (ergo nem faljuk fel őket azonnal), csomagoljuk be őket alufóliába, és 1-2 napig „érleljük”.

Ha tetszett a stollen receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások