Hozzávalók
A tésztához:
- 180 g liszt
- 40 ml tejföl
- 1 db tojássárgája
- 90 g hideg, kockákra vágott vaj
- 60 g porcukor
- 1 csipet só
A krémhez:
- 250 g szeder
- 400 ml tejszín
- 200 ml tej
- 80 g porcukor
- 9 g porzselatin
- 50 ml tej
- 1 ek szederlekvár a tészta megkenéséhez
A díszítéshez:
- habcsókok
- friss szeder
Hozzávalók
A tésztához:
- 180 g liszt
- 40 ml tejföl
- 1 db tojássárgája
- 90 g hideg, kockákra vágott vaj
- 60 g porcukor
- 1 csipet só
A krémhez:
- 250 g szeder
- 400 ml tejszín
- 200 ml tej
- 80 g porcukor
- 9 g porzselatin
- 50 ml tej
- 1 ek szederlekvár a tészta megkenéséhez
A díszítéshez:
- habcsókok
- friss szeder
A tésztához összekeverjük a hozzávalókat, lehetőleg géppel, vagy kézzel, de jó gyorsan, ugyanis ha túl sokat gyúrjuk, a kezünk melege felmelegíti a vajat és nem lesz olyan omlós a tészta. Amikor összeállt a tészta, fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe dobjuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk, belerakjuk a formába, megszurkáljuk az alját, a felesleges részeket levágjuk, alufóliát rakunk bele és beleöntünk egy adag száraz babot vagy lencsét. 180 fokos sütőben “vakon” sütjük kb. 8 percig, majd alufólia és bab nélkül további kb. 15 percig (aranybarnára).
A krémhez a szedret egy lábasban 3-4 percig főzzük, éppen csak addig amíg szétnyomható egy villával vagy fakanállal. Ezután átszűrjük és jól kinyomkodjuk a levét. A zselatint 50 ml tejbe keverjük és félrerakjuk. A tejszínt, tejet, porcukrot és a szederlevet felmelegítjük, és feloldjuk benne a zselatint. A megsült, kihűlt tésztára kenünk egy réteg szederlekvárt, erre ráöntjük a szedres-tejes keveréket és hűtőbe rakjuk 4-5 órára. Mikor megdermedt a süti, díszíthetjük a tetejét friss szederrel és habcsókokkal.