Hozzávalók
A tésztához:
- 240 g liszt (BL55)
- 100 ml tej
- 20 g friss élesztő
- 30 g porcukor
- 2 db nagyobb tojássárgája
- 1 csipet só
- 30 g olvasztott vaj
A bevonáshoz:
- 2 db tojásfehérje
- 150 g porcukor
- ½ db citrom leve
- matcha por
- céklapor (vagy kevés átzúzott málna)
- 1 tk fagyasztott áfonya pürésítve (botmixerrel)
A díszítéshez:
- liofilizált málna
- aprított pisztácia
- áfonyaszemek
- színes cukorkák
Hozzávalók
A tésztához:
- 240 g liszt (bl55)
- 100 ml tej
- 20 g friss élesztő
- 30 g porcukor
- 2 db nagyobb tojássárgája
- 1 csipet só
- 30 g olvasztott vaj
A bevonáshoz:
- 2 db tojásfehérje
- 150 g porcukor
- ½ db citrom leve
- matcha por
- céklapor (vagy kevés átzúzott málna)
- 1 tk fagyasztott áfonya pürésítve (botmixerrel)
A díszítéshez:
- liofilizált málna
- aprított pisztácia
- áfonyaszemek
- színes cukorkák
A tésztához a hozzávalókat (a vaj kivételével) összegyúrjuk, majd amikor már összeállt hozzáöntjük a vajat is és bedagasztjuk a tésztát. Letakarva, meleg helyen legalább 30 percig kelesztjük. Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és kb 6 cm-es szaggatókkal kiszaggatjuk, a közepüket pedig az ujjhegyünkkel kiszúrjuk, hogy lyukas legyen a közepe. A fánkokat forró olajban kisütjük (pár perc alatt mindkét oldaluk megsül), és papírtörlőre szedjük.
Ezután összedobjuk a díszítést. A tojásfehérjét fehéredésig keverjük a porcukorral és fél citrom levével, majd 2-2 kanálnyi mennyiséget kirakunk 3 tálkába. Az egyikbe matcha port, a másikba céklaport (vagy pürésített málnát), a harmadikba pedig pürésített áfonyát keverünk. A színes mázakba mártjuk a fánkok egyik felét, majd megszórjuk őket tetszőlegesen vágott pisztáciával, áfonyaszemekkel, liofilizált málnával vagy szórócukorral, esetleg csokival, de ízlés szerint bármivel, amivel jól esik. Minél színesebb, annál jobb!:)