Hozzávalók
A tésztához
- 360 g liszt
- 1 csipet só
- 190 g hideg vaj
- 100 g porcukor
- 90 g tejföl
- 2 db tojássárgája
A túrós töltelékhez
- 300 g túró
- 3 ek porcukor
- 10 g vaníliás cukor
- 1 db tojás
Az almás töltelékhez
- 4 ek barna cukor
- 1 csipet őrölt gyömbér
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 2 mk őrölt fahéj
- 4 db alma
- 2 ek puha vaj
Hozzávalók
A tésztához
- 360 g liszt
- 1 csipet só
- 190 g hideg vaj
- 100 g porcukor
- 90 g tejföl
- 2 db tojássárgája
A túrós töltelékhez
- 300 g túró
- 3 ek porcukor
- 10 g vaníliás cukor
- 1 db tojás
Az almás töltelékhez
- 4 ek barna cukor
- 1 csipet őrölt gyömbér
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 2 mk őrölt fahéj
- 4 db alma
- 2 ek puha vaj
A tésztához a vajat a liszttel és a sóval elmorzsoljuk, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. A tészta felét kinyújtjuk (a piteformánál kicsit nagyobbra) és a formába simítjuk. A forma oldalába nyomkodjuk, majd levágjuk a lelógó szélét. A pitét kibéleljük alufóliával, száraz babot szórunk bele és 180 fokon kb. 10 percig “vakon” sütjük, majd további 5 percig a bab és a fólia nélkül. A túrót kikeverjük a többi hozzávalóval és félrerakjuk. Az almát megtisztítjuk, kivágjuk a magházát és kis kockákra vágjuk. A barna cukrot elkezdjük karamellizálni, beszórjuk a fűszereket és belerakjuk a vajat, majd mehetnek bele az almakockák is. 3-4 percig főzzük az almaragut.
Az elsütött tésztára kenjük a túrós tölteléket, erre jön az almaragu. A maradék tésztát kinyújtjuk és derelyevágóval hosszú csíkokat vágunk belőle, valamint az alkalomnak megfelelően karácsonyi/őszi motívumokat szaggatunk ki. A pitét berácsozzuk a tésztacsíkokkal, a szaggatott figurákkal pedig körberakjuk a szélét. A felvert tojással lekenjük a mintákat, akár az illlesztéseknél is, hogy jobban tapadjanak, majd 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük a pitét.