Csirkemell sült gyökérzöldségekkel, narancsos dresszinggel

Hozzávalók

2
főre
+

A csirkemellhez

2 db csirkemell (350-400g)
só, bors
50 ml olaj

A sült zöldségekhez

2 szál répa (nagyobb)
2 szál fehérrépa
1/4 db zeller
3 - 4 ek olaj
só, bors

A narancsos dresszinghez

500 ml 100%-os, szűrt narancslé
1/4 szál póréhagyma (kb. 15 cm-es darab)
200 - 250 ml olaj
1 tk cukor
1 tk mustár
1 db lime
1/4 db narancs héja
1 csokor petrezselyem

A kandírozott dióhoz

100 ml víz
3 ek cukor
1 marék dió
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Csirkemell sült gyökérzöldségekkel, narancsos dresszinggel

Ez több mint egy sima csirkemell némi zöldséggel. Kevés jobb dolog történhet egy gyökérzöldséggel, mint mikor sütőben „megégetjük”. Pláne, ha két ilyen szuper kiegészítőt is adunk mellé, mint ez a dresszing és a kandírozott dió.
Kipróbáltam, jóóó lett!
12
Hirdetés

Hozzávalók

2
főre
+

A csirkemellhez

2 db csirkemell (350-400g)
só, bors
50 ml olaj

A sült zöldségekhez

2 szál répa (nagyobb)
2 szál fehérrépa
1/4 db zeller
3 - 4 ek olaj
só, bors

A narancsos dresszinghez

500 ml 100%-os, szűrt narancslé
1/4 szál póréhagyma (kb. 15 cm-es darab)
200 - 250 ml olaj
1 tk cukor
1 tk mustár
1 db lime
1/4 db narancs héja
1 csokor petrezselyem

A kandírozott dióhoz

100 ml víz
3 ek cukor
1 marék dió
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, és forró serpenyőben oldalanként 1,5 perc alatt körbepirítjuk egy kevés olajon, majd kivesszük a serpenyőből, és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután, mérettől függően, kb. 12-14 percre 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, hogy a belseje is átsüljön. Kivesszük, és szeletelés előtt hagyjuk pihenni 5-8 percet (az sem baj, ha többet).

A zöldségeket körülbelül 8-10 centis hasábokra vágjuk, és egy keverőtálba tesszük. Öntünk rá 3 evőkanál olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, majd jó alaposan átkeverjük. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 230 fokra előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük. Törekedjünk rá, hogy a zöldségek ne érjenek össze. Nem kell megijedni, ha picit megégnek.

Közben elkészítjük a narancsos dresszinget. A narancslevet 150 ml-re visszaforraljuk, majd félretesszük. A póréhagymát felkockázzuk, 2 evőkanál olajon megpirítjuk, majd egy turmixgépbe tesszük a narancslé-koncentrátummal együtt. Bekapcsoljuk a turmixgépet, és lassan hozzácsurgatjuk az olajat. Szép, krémes emulziót kell kapnunk. Mikor a narancslé felvette az olajat, és elértük a kívánt sűrűséget, egy keverőtálba tesszük az öntetünket, és ízesítjük pici sóval, cukorral, mustárral, lime- és narancshéjjal, a lime negyedének a levével és az apróra vágott petrezselyemmel. (Ha marad az öntetből, tegyétek egy üvegbe, és hűtőben akár egy hétig is eláll.)

A kandírozott dióhoz felforraljuk a vizet a cukorral, majd ha elolvadt a cukor, lehúzzuk a tűzhelyről. Beletesszük a diót, hagyjuk benne állni fél percig, majd kivesszük, és egy száraz serpenyőben körülbelül 2 percig pirítjuk.

Tálaláskor a tányérra szedünk a zöldségekből, meglocsoljuk a dresszinggel, megszórjuk a kandírozott dióval, majd mellétesszük a felszeletelt csirkemellet.

csirkemell sült gyökérzöldségekkel
Csirkemell sült gyökérzöldségekkel, narancsos dresszinggel

Ha tetszett ez a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Ezek a csirkemell receptek is érdekelhetnek:

Krémes parmezános csirkemell

Lecsós csirke, ahogy Zé készíti

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások