Hozzávalók
- 20 ml olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 1 szál sárgarépa (150 g/szál)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom (90 g/db)
- 500 g darált sertéshús
- oregánó
- só, bors
- 450 ml passata
- 2 db cukkini (200 g/db)
- 200 g reszelt trappista
- 120 g reszelt füstölt sajt
Cukkinilasagne
Hozzávalók
- 20 ml olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 1 szál sárgarépa (150 g/szál)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom (90 g/db)
- 500 g darált sertéshús
- oregánó
- só, bors
- 450 ml passata
- 2 db cukkini (200 g/db)
- 200 g reszelt trappista
- 120 g reszelt füstölt sajt
A cukkinilasagne elkészítéséhez egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, és lepirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát. A répát meghámozzuk és lereszeljük, majd hozzádobjuk a hagymához. Mehetnek bele a felcikkezett fokhagymák, a felkockázott paradicsomok, majd a darált sertéshús is, és alaposan lepirítjuk. Megszórjuk az oregánóval, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a passatával, és lefedve 10 percig közepes lángon rotyogtatjuk a ragunkat.
A cukkini egyik végébe egy villát szúrunk, hogy a deszkára fektetve, egy hámozó segítségével könnyen vékony szalagokat tudjunk lehámozni róla. Ezt addig ismételjük, míg elérjük a magokat, majd fordítunk egyet rajta, és ott is elkezdünk szalagokat hámozni belőle. Lényegében addig fejtjük le a cukkiniszalagokat minden oldaláról, amíg már csak a téglalap alakú magház marad meg a zöldségből. Ezt megismételjük a másik cukkinivel is.
Ezután egy nagyobb tálba helyezzük a gluténmentes cukkinitésztánkat, besózzuk a szalagokat, és alaposan átforgatjuk, hogy mindenhol érje a só. Erre azért van szükség, hogy a só előkészítse nekünk a cukkiniszalagokat a sütéshez, és a lehető legtöbb nedvesség távozzon belőlük. 5 perc után leöntjük a cukkiniből kijött levet.
A cukkinilasagne összeállítása
Egy közepes méretű tepsibe elkezdjük lefektetni a cukkiniszalagokat két rétegben úgy, hogy befedje az egész tepsink alját. Mehet rá egy adag a raguból és a reszelt trappistából, majd ismét mehetnek rá a cukkiniszalagok, és ezt addig ismételjük, amíg elérünk az utolsó réteg cukkinihez, amivel befedjük a tetejét. Ráreszeljük a maradék trappista sajtot, és alaposan megküldjük a füstölt sajttal is. 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Érdemes várni, hogy a cukkinilasagne langyosra hűljön, hogy könnyebb legyen szeletelni.
- Elkészítés: 30 perc
- Sütési idő: 35 perc
Ha tetszett a cukkinilasagne receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!