Green kitchen

Rakottkarfiolbulgurral

Rakott karfiol bulgurral

Hozzávalók
350 g
karfiol
só, bors
200 g
bulgur
3 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
2 tk
pirospaprika
1 mk
őrölt kömény
1 db
(140 g/db)
1 db
paradicsom
(150 g/db)
450 g
darált sertéshús
200 g
tejföl
150 g
trappista sajt

Elkészítés

A rakott karfiol bulgurral recept elkészítésének első lépéseként a karfiolt rózsáira szedjük, majd bő, enyhén sós, forró vízben kb. 12-14 percig főzzük, majd leszűrjük és félretesszük. 

A bulgurt bő, enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrés után félrerakjuk ezt is. 

Az olajon egy lábasban lepirítjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, közben sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát és az őrölt köményt is. Mehet rá a 0,5 cm-es kockákra vágott paprika és paradicsom, majd kb. 150 ml víz, és közepes lángon, időnként kevergetve kb. 20 percig főzzük. Mikor elfőtt a víz, rádobjuk a darált húst, átpirítjuk pár perc alatt, majd még kevés vizet öntünk rá, annyit amennyitől szép szaftos állagot kapunk (kb. 150-200 ml) és 15-20 perc alatt készre főzzük. Ha elkészült, belekeverjük a megfőzött bulgurt. 

Egy magasabb falú, kb. 24x24 cm-es tálba rétegezzük először a karfiolt, aztán a darált húsos ragut, tejfölt és a végén pedig reszelt sajttal zárjuk a sort.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 percig sütjük a rakott karfiolt, majd megvárjuk amíg langyosra hűl, mielőtt szeletelnénk és tálalnánk.

rakott-karfiol-bulgurral
Rakott karfiol bulgurral (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40-50 perc
  • Sütési idő: 40-50 perc

A bulgur egy fantasztikus köret, ami ugyan egyre népszerűbb, de talán még mindig nem foglalta el az őt megillető helyet a gasztronómiában. Amellett, hogy nagyon egészséges, az elkészítése is roppent egyszerű. Ha pedig megfelelően fűszerezitek, akkor egy igazi ízbombát varázsolhattok belőle. Mutatunk is pár receptet, amihez remekül passzol a bulgur.

Medvehagymás-fűszervajas csirkenyárs bulgurral

Sokzöldséges bulgur saláta füstölt grill sajttal

Arabos marhahúspogácsa tzatzikivel és füstölt paprikás bulgurral

Ázsiai garnélás pirított bulgur

www.streetkitchen.hu

Ha már unjátok a rizst, készítsétek el a klasszikus rakott karfiolt bulgurral, mert higgyetek nekem, ezzel is isteni!

Hozzávalók

4 adaghoz
350 g
karfiol
só, bors
200 g
bulgur
3 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
2 tk
pirospaprika
1 mk
őrölt kömény
1 db
(140 g/db)
1 db
paradicsom
(150 g/db)
450 g
darált sertéshús
200 g
tejföl
150 g
trappista sajt

A rakott karfiol bulgurral recept elkészítésének első lépéseként a karfiolt rózsáira szedjük, majd bő, enyhén sós, forró vízben kb. 12-14 percig főzzük, majd leszűrjük és félretesszük. 

A bulgurt bő, enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrés után félrerakjuk ezt is. 

Az olajon egy lábasban lepirítjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, közben sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát és az őrölt köményt is. Mehet rá a 0,5 cm-es kockákra vágott paprika és paradicsom, majd kb. 150 ml víz, és közepes lángon, időnként kevergetve kb. 20 percig főzzük. Mikor elfőtt a víz, rádobjuk a darált húst, átpirítjuk pár perc alatt, majd még kevés vizet öntünk rá, annyit amennyitől szép szaftos állagot kapunk (kb. 150-200 ml) és 15-20 perc alatt készre főzzük. Ha elkészült, belekeverjük a megfőzött bulgurt. 

Egy magasabb falú, kb. 24x24 cm-es tálba rétegezzük először a karfiolt, aztán a darált húsos ragut, tejfölt és a végén pedig reszelt sajttal zárjuk a sort.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 percig sütjük a rakott karfiolt, majd megvárjuk amíg langyosra hűl, mielőtt szeletelnénk és tálalnánk.

rakott-karfiol-bulgurral
Rakott karfiol bulgurral (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40-50 perc
  • Sütési idő: 40-50 perc

A bulgur egy fantasztikus köret, ami ugyan egyre népszerűbb, de talán még mindig nem foglalta el az őt megillető helyet a gasztronómiában. Amellett, hogy nagyon egészséges, az elkészítése is roppent egyszerű. Ha pedig megfelelően fűszerezitek, akkor egy igazi ízbombát varázsolhattok belőle. Mutatunk is pár receptet, amihez remekül passzol a bulgur.

Medvehagymás-fűszervajas csirkenyárs bulgurral

Sokzöldséges bulgur saláta füstölt grill sajttal

Arabos marhahúspogácsa tzatzikivel és füstölt paprikás bulgurral

Ázsiai garnélás pirított bulgur

Ha tetszett a Rakott karfiol bulgurral receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept