Az SK szerkesztőség tesztelte a Jimmy’Z kovászos pizzáit

Hirdetés

Az SK szerkesztőség tesztelte a Jimmy’Z kovászos pizzáit

Hirdetés
Nagy örömmel látom, hogy Budapesten egyre-másra nyílnak a jobbnál jobb vega, hovatovább vegán helyek. Az pedig csak fokozza a lelkesedésemet, hogy ezek nemhogy nem ismernek megalkuvást az ízek tekintetében, de olyan ötletekkel állnak elő, hogy csak lesek. A szerkesztőséggel együtt teszteltük a Jimmy’Z vegán kovászos pizzáit.
Hirdetés

A Jimmy’Z neve remélhetőleg már jó pár embernek ismerősen cseng, hiszen tavaly augusztusban tették jobb hellyé a Nyugati környékét vegán gyorséttermükkel. Nemcsak egy újabb ékes példáját láthatjuk annak, hogy mennyire sokszínű, ízletes és kreatív lehet a vegán konyha, de mindez olyan tulajdonosok kezében összpontosul, akik nem múló hóbortot, hanem a jövőt látják. Csekő Dániel és Valkó Péter barátsága ugyan nem a közös homokozásig nyúlik vissza, mégis szinte azonnal eldöntötték, hogy nyitnak egy közös helyet. Dániel a családja vállalkozása révén csöppent bele a gasztronómiába, majd Ausztriában, Svájcban és Olaszországban is vendéglátózott. Míg ő a mindennapi ügyekért felel, addig Péter a „nagy egészet” igazgatja, hiszen rengeteg megvalósításra váró tervük van még. 

Csekő Dániel és Valkó Péter

Az már a kezdetektől biztos volt, hogy a vegán vonalat szeretnék erősíteni, mert úgy gondolják, hogy 15-20-30 év múlva a növényi táplálkozás lesz az általános, Földünk megóvása pedig a legfontosabb feladatunk. Nem is titkolják, hogy elsősorban nem a jelenlegi vegánoknak szerettek volna kedvezni, hanem a húsevőket meggyőzni arról, mennyi mindent tartogat ez az étrend. „Mi nem törzsvendégeket, hanem rajongókat szeretnénk” – mondja Dani. A Podmaniczky utcában a legkedveltebb streetfoodon, vagyis a hamburgereken és szendvicseken van a hangsúly, de kapható már náluk reggeli és többféle smoothie is. 

A reggeliért is érdemes ellátogatni hozzájuk/Fotó: Jimmy’Z vegan

Véletlenül sem szerették volna azonban kihagyni a dobogó második fokán álló legnépszerűbb ételt, vagyis a pizzát. Ez mindenképp okos gondolat, hiszen jelenleg egyetlen olyan hely sincs Budapesten, ami dedikáltan csak ezzel foglalkozna, tehát egy befoltozásra váró piaci rést sikerült találni. Ugyan Dániel több évet töltött a pizza őshazájában, a tökéletes tészta megalkotásához profi segítséget hívott. Németh Zoltán kovászmester csatlakozott a duóhoz, majd hamarosan megkezdődött a személyzet oktatása is. A kovászhoz többek között azért ragaszkodtak, mert az élesztő elhagyásával sokkal könnyebben emészthető a végeredmény. Jelenleg közel 30-féle pizzából lehet válogatni, de nem csak a feltétek tekintetében, ugyanis teljes kiőrlésű és gluténmentes tészta is kérhető. Alapvetően négy kategóriát különböztetnek meg, a klasszikus paradicsomszószosat, a hummusz, illetve pesztó alapút, valamint a beyondot. Mi mindegyikből kaptunk (nem kevés) ízelítőt, lássuk, hogy tetszett a szerkesztőségnek. 

Bologna

Azt már most az elején le kell szögeznem, hogy Németh Zoltán nem hiába jött haza Ausztriából. Bármelyik pizzát is kóstoltuk, a tészta minden alkalommal csillagos ötös volt. A széle keskeny és ropogós, belül pedig leheletvékony. Az abszolút és vitathatatlan aranyérmes azonban egyértelműen a Bologna volt. A húsevő és a vega kollégák felváltva nyúltak érte újra meg újra, így ez is fogyott el a leghamarabb. A darált húst szójagranulátummal helyettesítették, a növényi sajt pedig – ahogy minden más pizzán is – hosszas kísérletezés eredménye, hiszen nem minden alternatív sajt szereti a 400 fokot. Számomra a legnagyobb meglepetés is talán ez volt, hiszen azt tényleg nem egyszerű reprodukálni. Akárhogy is, Daniéknak sikerült. Összhatásában egészen elképesztően finom, az meg pluszpont, hogy nem nyomták agyon más feltétekkel. Paradicsomszósz, ragu, sajt, bazsalikom, és pont. Ez így kerek (2890 Ft).

Bologna pizza/Fotó: Puskás Martina

Pestouch 

Szintén nagy kedvenc volt a zöld pesztóval megtámogatott pizza, ami összhatásában olyan krémes volt, hogy el sem hittük. A többi feltétet most sem tolták túl, de nekünk ez inkább volt pozitív, mint negatív, hiszen így külön-külön és egységben is nagyon jól tudtak érvényesülni a különböző ízek. A zöldprogramhoz csatlakozott még a rukkola, ezenkívül volt még rajta némi koktélparadicsom, olívaolaj, balzsamecet, és viszonthallás. Ha ez így elsőre karcsúnak tűnne, higgyétek el, hogy a kevesebb több, és mindenképp adjatok neki egy esélyt, nem fogjátok megbánni (3190 Ft). 

Pestouch pizza/Fotó: Puskás Martina

Beyondelicate 

Bár én az a fajta vega vagyok, aki gyakorlatilag egyáltalán nem keresi (és nem is hiányolja) a húsra emlékeztető ízeket, nekem mégis ez volt a személyes kedvencem. Mivel IMÁDOM a csípőset, gyanítom, lehet köze a rajta lévő pepperóninak és chiliolajnak… Na de, a paradicsomos alapra ezenkívül került még beyond kolbász, vöröshagyma, és természetesen a sajt sem hiányozhatott. Bevallom őszintén, ha nekem azt mondanák, hogy holnaptól nem ehetek pizzát, az nagyjából annyira érintene meg, mint Mészáros Lőrinc éttermeit az elmúlt hónapok zárva tartása, de ezért egy kicsit fájna a szívem. Annyira jó volt minden együtt, hogy bármikor szívesen rendelném, és 100%-ig biztos vagyok benne, hogy a húsevő barátaimnak sem lenne ellene kifogása. Ugyan ennek kicsit borsosabb az ára, de ha netán többen vagytok több pizzára, ezt ne hagyjátok ki (3890 Ft)! 

Beyondelicate/Fotó: Jimmy’Z vegan

ChickPeace 

Mielőtt még azt hinnétek, hogy milyen jó fejek vagyunk, hogy nekünk mindig minden ízlik, jöjjön olyan is, ami nem nyerte el a tetszésünket. Abban majdnem mindenki egyetértett, hogy számunkra a hummusz inkább egy hideg mártogatós, így a meleg pizzatésztán eleve kicsit idegenül hatott. Feltétként volt még rajta cukkini, padlizsán, olívabogyó és -olaj, valamint bazsalikom. A probléma utóbbival volt, mert bár a friss bazsalikomlevélnél kevés dolog áll jobban pizzának, attól, hogy az elkészülés után azonnal rácsukják a fedelet, a dobozban kialakuló párától és hőtől szinte azonnal összeesik és megbarnul. Ettől persze még lehetett volna egy jó ízélmény, de sajnos ez nekünk nem jött át (3190 Ft). 

Akit inkább az érdekel, hogy milyen náluk a hamburger, most figyeljen, mert eszméletlen, és miután elolvasta a cikket, azonnal rendeljen tőlük valamit! De leginkább a pulledshroomot. 

Pulledshroom 

Emlékeim szerint eddig két étel volt képes arra, hogy három egymást követő napon is jóízűen egyem. Ebből az egyik a nagymamám brassóija még a húsevő éveimből, illetve anyukám juhtúrós sztrapacskája, amit egy hétig is tudnék enni. Hozzájuk csatlakozott most a Jimmy’Z gombás szendója, amivel szó szerint nem tudtam betelni. Annyira szaftos és annyira tökéletesen van fűszerezve, hogy végem. A tépett csirkére hajazó látványt a bbq-s laskagombának köszönhetjük, ezenkívül van még benne jalapeño, vegán sajt, rukkola és ropogós hagyma. A szerkesztőség több tagja is ráment, és kivétel nélkül MINDENKI imádta. Ha csak egy dolgot kóstolsz meg az étlapjukról, ez legyen az (2290 Ft)! 

Pulledshroom szendvics/Fotó: Jimmy’Z vegan

Beyond Burger

Tamásról, a food team vezetőnkről elöljáróban érdemes tudnotok, hogy elég nehéz elkápráztatni. Hát ennek a burgernek sikerült, ugyanis még az is elhagyta a száját, hogy ebben a kategóriában a legjobb, amit evett. A „húspogácsa” egyébként egészen döbbenetes módon hasonlít az igazihoz, nemcsak ízében, hanem állagában is. Ami nagyot dob rajta, pedig elsőre nem tűnik odaillőnek, az a földimogyoró, ami csak elvétve, de azért felüti a fejét. A hamburgerélményért ezenkívül még füstölt veganéz, paprikakrém és „cheddar „sajt” felel, és természetesen nem hiányozhat a karamellizált hagyma sem. Ezt elsősorban azoknak a vegáknak/vegánoknak ajánljuk, akik etikai vagy egészségügyi okokból mondtak le az állati eredetű étkezésről, mert tuti, hogy bármilyen vakteszten átmenne (2990 Ft). 

Beyond Burger/Fotó: Jimmy’Z vegan

Akár a pizza, akár a burger felé húz a szívetek, szerintem a Jimmy’Zből csak egyszer kell rendelni, hogy törzsvendéggé váljon az ember, szóval mindenképp próbáljátok ki! 

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?