Vegán
Hozzávalók
A laffához
- 100 ml langyos víz
- 20 g élesztő
- ½ ek cukor
- 250 g liszt + a gyúráshoz
- só
- 2 ek olívaolaj
A babgolyókhoz
- 1 konzerv vörös bab (400 g-os)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ½ tk oregánó
- 1 tk chilipor
- 1 tk őrölt kömény
- só, bors
- 2 ek olívaolaj
- 1 csokor koriander
- 90 g zabpehely
- 4 ek olaj a sütéshez
A szószhoz
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 500 ml passata
- ½ konzerv vörös bab 400 g)
- ½ konzerv kukorica (400 g)
- 1 ½ tk oregánó
- 1 tk őrölt kömény
- 1 csipet fahéj
- 1 tk chilipor
- 1 db jalapeno paprika
- só, bors
- 2 csokor friss koriander
- ½ db lime leve
A tálaláshoz
- 1 db avokádó
- 6 ek vegán “tejföl”
- 1 csokor friss koriander
Hozzávalók
A laffához
- 100 ml langyos víz
- 20 g élesztő
- ½ ek cukor
- 250 g liszt + a gyúráshoz
- só
- 2 ek olívaolaj
A babgolyókhoz
- 1 konzerv vörös bab (400 g-os)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ½ tk oregánó
- 1 tk chilipor
- 1 tk őrölt kömény
- só, bors
- 2 ek olívaolaj
- 1 csokor koriander
- 90 g zabpehely
- 4 ek olaj a sütéshez
A szószhoz
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 500 ml passata
- ½ konzerv vörös bab 400 g)
- ½ konzerv kukorica (400 g)
- 1 ½ tk oregánó
- 1 tk őrölt kömény
- 1 csipet fahéj
- 1 tk chilipor
- 1 db jalapeno paprika
- só, bors
- 2 csokor friss koriander
- ½ db lime leve
A tálaláshoz
- 1 db avokádó
- 6 ek vegán “tejföl”
- 1 csokor friss koriander
A laffához a langyos vízben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, és hagyjuk 5-10 perc alatt felfutni. Egy keverőtálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, és elkeverjük. Ha felfutott az élesztőnk, hozzáadjuk a liszthez, és kézzel eldolgozzuk. Mikor kezd összeállni, beleöntjük az olívaolajat és tovább gyúrjuk, majd tiszta konyharuhával lefedjük és pihentetjük, amíg a többi elemmel elkészülünk.
Babgolyók
A lecsepegtetett vörös babot, a hagymát negyedbe aprítva, a fokhagymát, az oregánót, a chilit és a köményt egy aprítógépbe tesszük, hozzáöntjük az olívaolajat, és beledobjuk a koriandert. Összezúzzuk az aprítógéppel, majd ha egy masszát kaptunk, egy tálba öntjük és hozzáadjuk a zabpelyhet. Ebből a masszából kisebb golyókat formázunk vizes kézzel. Egy serpenyőben bő olajat hevítünk, és kisütjük benne a golyókat, amíg minden oldala szép aranybarna nem lesz.
Vegán enchilada ragu
Mikor elkészültek a babgolyók, nekiállunk a ragunak, amihez egy serpenyőben olajat hevítünk, majd lepirítjuk a finomra vágott hagymát és az aprított fokhagymát. Ezután mehet bele a paradicsomszósz, és 5 percig fedő alatt összerottyantjuk. Hozzáadjuk a babot és a kukoricát, fűszerezzük oregánóval, köménnyel, fahéjjal, chilivel, aprított jalapenóval, sóval, borssal, a felaprított korianderrel és megextrázzuk a limelével, majd 5 percig tovább főzzük fedő alatt. Ezután levesszük a lángot alacsonyra, és beletesszük a babgolyókat, már nem kevergetjük, csak fedő alatt további 5 percig főzzük, és lehúzzuk a tűzről.
Laffa
A vegán enchilada ragu babgolyókkal kész, jöhet a házi laffa. Ehhez a laffa tésztáját lisztezett felületen még átgyúrjuk, majd négybe vágjuk. Nyújtófával egyesével kör alakúra nyújtjuk, és száraz serpenyőben, magas lángon, oldalanként 1-2 perc alatt készre sütjük a laffákat. Mélytányérba szedjük a szószos babgolyókat, majd felcikkezett avokádóval, vegán “tejföllel” és felaprított friss korianderrel tálaljuk, végül a házi laffánkkal kitunkoljuk ezt a vegán, fehérjedús finomságot.
- Elkészítési idő: 40 perc
Ha tetszett a vegán enchilada ragu babgolyókkal és házi laffával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!