Vega

Vega

Hozzávalók

4
főre
+

A leveshez

6 fej hagyma (kb. 120 g / db)
1 szál póréhagyma (kb. 160 g / szál)
4 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
1 ek vaj (kb. 30 g / ek)
0.25 db szerecsendió
½ mk kakukkfű
frissen őrölt bors
2 - 3 db babérlevél
100 ml fehérbor
1 l alaplé (szerintünk a csirke az igazi)
1 tk fehérborecet

A krutonhoz

4 szelet toast kenyér
150 g reszelt sajt
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Zé-féle hagymaleves

A csírázásnak indult vagy éppen fonnyadó hagymát is érdemes megmenteni, és ilyen remek hagymalevest készíteni belőle. Figyeljetek, mutatom, hogyan!
Kipróbáltam, jóóó lett!
6
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+

A leveshez

6 fej hagyma (kb. 120 g / db)
1 szál póréhagyma (kb. 160 g / szál)
4 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
1 ek vaj (kb. 30 g / ek)
0.25 db szerecsendió
½ mk kakukkfű
frissen őrölt bors
2 - 3 db babérlevél
100 ml fehérbor
1 l alaplé (szerintünk a csirke az igazi)
1 tk fehérborecet

A krutonhoz

4 szelet toast kenyér
150 g reszelt sajt
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A hagymaleves elkészítéséhez a vöröshagyma csírázásnak indult közepét kiszedjük, ez nem annyira egészséges. A póréhagyma fehér részét egy az egyben lehet használni, de a leveles részét szétszedjük, és alaposan megmossuk. A többi hagymáról levágjuk a csúnya vagy kiszáradt részeket.

A vöröshagymát félfőre szeleteljük, a többi hagymát pedig vékonyan felkarikázzuk.

Egy alacsony lángon hevített lábasban, az olívaolaj hozzáadásával, néha megkeverve karamellizáljuk a hagymákat. Közben sózzuk, mert a vízelvonó hatása elősegíti a karamellizálódást. 

Amikor a hagyma szép barna, hozzáadjuk a vajat, és ezzel is pirítjuk pár percig. Ezután fűszerezzük frissen reszelt szerecsendióval, kakukkfűvel, borssal, babérlevéllel és még egy kis sóval, és utána tovább kevergetve készre pirítjuk. A karamellizálás 45-50 percig is eltart, de higgyétek el, megéri!

A finom pörzsanyagot a ráöntött fehérborral feloldjuk, ezzel is kevergetve 1-2 percig pároljuk, majd a hagymák kb. 60 %-át kiszedjük egy tálba, az edényben hagyott részhez hozzáöntünk kb. 200 ml alaplevet, és krémesre zúzzuk egy botmixerrel. Visszatesszük a félretett hagymát, és most öntjük fel a maradék alaplével. Mindenképpen kóstolunk, és ízesítünk még, ha kell. Beleöntjük a borecetet, és készre forraljuk a levest néhány perc alatt.

Közben a kenyereket megpakoljuk a reszelt sajttal, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 10-15 percre, hogy ropogósra süljön. A hagymalevest a krutonnal tálaljuk.

Zé-féle hagymaleves
Zé-féle hagymaleves
  • Előkészítési idő: 10 perc
  • Elkészítési idő: kb. 60 perc
  • Összesen: kb. 70 perc

Ha tetszett a hagymaleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?