Hirdetés
Karácsonyi menü

Lazac hollandi mártással

Hozzávalók

2
főre
+
400 g friss, bőrös lazac (2 szelet)
2 ek olívaolaj

A zöldségekhez

200 g újkrumpli
100 g fagyasztott zöldborsó
1 db répa (kicsi)
0.25 fej karfiol
20 g vaj
2 ek olívaolaj
1 fej hagyma (kicsi)
1 gerezd fokhagyma
1 szál kapor (kicsi)

A hollandi mártáshoz

2 db tojássárgája
200 g olvasztott vaj
só, bors
2 csipet currypor
3 - 4 csepp citromlé
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Lazac hollandi mártással

Az északi országok gasztrokultúrája nem túl változatos: a lazac hollandi mártással és párolt zöldségekkel tipikusan az a skandináv kaja (a húsgolyó mellett), amit a legtöbb helyen biztosan kaphatunk! :D
Kipróbáltam, jóóó lett!
16
Hirdetés

Hozzávalók

2
főre
+
400 g friss, bőrös lazac (2 szelet)
2 ek olívaolaj

A zöldségekhez

200 g újkrumpli
100 g fagyasztott zöldborsó
1 db répa (kicsi)
0.25 fej karfiol
20 g vaj
2 ek olívaolaj
1 fej hagyma (kicsi)
1 gerezd fokhagyma
1 szál kapor (kicsi)

A hollandi mártáshoz

2 db tojássárgája
200 g olvasztott vaj
só, bors
2 csipet currypor
3 - 4 csepp citromlé
Bevásárlólistához adom

Az újkrumplit sós vízben addig főzzük, amíg majdnem teljesen puha lesz. Ekkor belerakjuk a zöldborsót, a felszeletelt répát és a rózsáira szedett karfiolt. 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük az egészet. A vajat és az olívaolajat felmelegítjük, üvegesre pároljuk rajta a felaprított hagymát és fokhagymát, majd rádobjuk a megfőtt zöldségeket. Megszórjuk a felaprított kaporral, az egészet összeforgatjuk, és elzárjuk. 

A lazacot sózzuk, borsozzuk, és közepesen magas hőfokon 3-4 percig pirítjuk a bőrével lefelé. Ekkor megfordítjuk, és ízléstől függően 5-7 percig pirítjuk a másik oldalát is.

A hollandi mártáshoz a tojássárgáját egy tálba tesszük, amit vízgőz fölé rakunk. Nagyon figyeljünk, hogy az edényben a víz max. 1-2 cm legyen, és éppenhogy csak gyöngyözzön, így nem fog megsülni a tojás. Fokozatosan kezdjük hozzáönteni a vajat, kis adagokban. Ha hozzáadtunk egy kis vajat, akkor vegyük le a vízgőz fölül, és pár másodpercig keverjük csak simán a gőz nélkül, így tuti, hogy egyenletesen fog elkészülni. Ha az összes vajat felvette, és szép krémes állagú, levesszük a tűzről, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a curryvel és pár csepp citromlevet is nyomunk bele.

A lazacot tányérra tesszük, leöntjük a mártással, és a párolt zöldséggel tálaljuk.

Ha tetszett a lazac hollandi mártással, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások