Hirdetés
Karácsonyi menü

A görög muszaka receptje

Hozzávalók

2 ek olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
500 g darált marha/bárányhús
2 - 3 szem szegfűszeg
pár szem szegfűbors
½ tk szárított chili
1 rúd fahéj
kevés reszelt szerecsendió
½ tk római kömény
½ tk görögszéna (opcionális)
só, bors
2 db paradicsom
200 ml vörösbor
3 db padlizsán
olívaolaj a padlizsán bedörzsöléshez
durva szemű só

A besamelhez

60 g liszt
60 g vaj
800 ml szobahőmérsékletű tej
só, fehér bors, szerecsendió
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

A görög muszaka receptje

Ki ne szeretné a jó öreg muszakát? Ráadásul padlizsánszezon van, ezt a kaját ilyenkor bűn kihagyni. Próbáljátok ki bárányhússal, ha szeretitek az intenzívebb ízeket és ne féljetek a sokféle fűszertől, mert az a lelke az egésznek!
Kipróbáltam, jóóó lett!
8
Hirdetés

Hozzávalók

2 ek olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
500 g darált marha/bárányhús
2 - 3 szem szegfűszeg
pár szem szegfűbors
½ tk szárított chili
1 rúd fahéj
kevés reszelt szerecsendió
½ tk római kömény
½ tk görögszéna (opcionális)
só, bors
2 db paradicsom
200 ml vörösbor
3 db padlizsán
olívaolaj a padlizsán bedörzsöléshez
durva szemű só

A besamelhez

60 g liszt
60 g vaj
800 ml szobahőmérsékletű tej
só, fehér bors, szerecsendió
Bevásárlólistához adom

A raguval kezdünk: egy lábasban olajat hevítünk, amin megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát.  Rádobjuk a darált húst, jól összeforgatjuk és hagyjuk egy kicsit lepirulni, majd a fűszerezés következik. Ha minden fűszer belekerült a paradicsomokat a reszelő finom oldalán lereszeljük, majd az egészet hozzáadjuk a készülő raguhoz. Felöntjük a borral és kb. 40 perc alatt készre főzzük.

A padlizsánokból vékony szeleteket vágunk és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. A felületüket bekenjük olívaolajjal, megsózzuk és bedobjuk a 200 fokra előmelegített sütőbe 20 percre.

img_7952.jpg

Amíg a padlizsán sül, elkészítjük a besamelt: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverve hevítjük kicsit, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, részletekben hozzákeverjük a tejet, és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk és sóval, fehér borssal és frissen őrölt szerecsendióval ízesítjük.

Ha elkészült a ragu és a besamel, a padlizsánok pedig megsültek, akkor jöhet az étel összerakása. Egy hőálló tálat kikenünk olívaolajjal és elkezdjük összeállítani a rétegeket: padlizsán, ragu, egy kevés besamel. Ezt még kétszer megismételjük, az utolsó réteg besamelt jó vastagra hagyva. A tetejét még megszórhatjuk egy kevés zsemlemorzsával, hogy szép ropogósra süljön a teteje, majd mehet be a sütőbe 180 fokra, 20-25 percre.

img_7966.jpg

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások