Hozzávalók
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 g darált marha/bárányhús
- 2 - 3 szem szegfűszeg
- 2 - 3 szem szegfűbors
- ½ tk szárított chili
- 1 rúd fahéj
- kevés reszelt szerecsendió
- ½ tk római kömény
- ½ tk görögszéna (opcionális)
- só, bors
- 2 db paradicsom
- 200 ml vörösbor
- 3 db padlizsán
- olívaolaj a padlizsán bedörzsöléshez
- durva szemű só
A besamelhez
- 60 g liszt
- 60 g vaj
- 800 ml szobahőmérsékletű tej
- só, fehér bors, szerecsendió
Hozzávalók
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 g darált marha/bárányhús
- 2 - 3 szem szegfűszeg
- 2 - 3 szem szegfűbors
- ½ tk szárított chili
- 1 rúd fahéj
- kevés reszelt szerecsendió
- ½ tk római kömény
- ½ tk görögszéna (opcionális)
- só, bors
- 2 db paradicsom
- 200 ml vörösbor
- 3 db padlizsán
- olívaolaj a padlizsán bedörzsöléshez
- durva szemű só
A besamelhez
- 60 g liszt
- 60 g vaj
- 800 ml szobahőmérsékletű tej
- só, fehér bors, szerecsendió
A raguval kezdünk: egy lábasban olajat hevítünk, amin megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Rádobjuk a darált húst, jól összeforgatjuk és hagyjuk egy kicsit lepirulni, majd a fűszerezés következik. Ha minden fűszer belekerült a paradicsomokat a reszelő finom oldalán lereszeljük, majd az egészet hozzáadjuk a készülő raguhoz. Felöntjük a borral és kb. 40 perc alatt készre főzzük.
A padlizsánokból vékony szeleteket vágunk és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. A felületüket bekenjük olívaolajjal, megsózzuk és bedobjuk a 200 fokra előmelegített sütőbe 20 percre.
Amíg a padlizsán sül, elkészítjük a besamelt: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverve hevítjük kicsit, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, részletekben hozzákeverjük a tejet, és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk és sóval, fehér borssal és frissen őrölt szerecsendióval ízesítjük.
Ha elkészült a ragu és a besamel, a padlizsánok pedig megsültek, akkor jöhet az étel összerakása. Egy hőálló tálat kikenünk olívaolajjal és elkezdjük összeállítani a rétegeket: padlizsán, ragu, egy kevés besamel. Ezt még kétszer megismételjük, az utolsó réteg besamelt jó vastagra hagyva. A tetejét még megszórhatjuk egy kevés zsemlemorzsával, hogy szép ropogósra süljön a teteje, majd mehet be a sütőbe 180 fokra, 20-25 percre.