Hozzávalók
- 500 g sertésszűz
A marinádhoz
- 500 ml tej
- 15 g só
- 2 ág kakukkfű (vagy 1 tk szárított kakukkfű)
- 1 csipet egész bors
- 3 gerezd fokhagyma
A panírozáshoz
- 200 g liszt
- 3 db tojás
- 200 g panírmorzsa
A sült krumplihoz
- 300 g krumpli
- olaj
- só
A sütéshez
- 1 l olaj
- 100 g tisztított vaj (elhagyható)
Hozzávalók
- 500 g sertésszűz
A marinádhoz
- 500 ml tej
- 15 g só
- 2 ág kakukkfű (vagy 1 tk szárított kakukkfű)
- 1 csipet egész bors
- 3 gerezd fokhagyma
A panírozáshoz
- 200 g liszt
- 3 db tojás
- 200 g panírmorzsa
A sült krumplihoz
- 300 g krumpli
- olaj
- só
A sütéshez
- 1 l olaj
- 100 g tisztított vaj (elhagyható)
A krumplit meghámozzuk, majd 1 cm vastag szeletekre vágjuk, amiket aztán 1 cm vastag csíkokra. Meglocsoljuk olajjal, összekeverjük sóval, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Fontos, hogy ne fedjék egymást a hasábok, mert úgy összetapadnak, és nem sülnek egyenletesen. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt puhára, de nem pirultra sütjük, és sütés közben egyszer átkeverjük, hogy az alja is kellő hőt kapjon. Ezután kivesszük, és hagyjuk lehűlni.
A tejet a sóval, a kakukkfűvel, a borssal és a fokhagymával felforraljuk, majd átszűrjük és hagyjuk lehűlni.
A szűzpecsenyét lehártyázzuk, 2 egyenlő részre osztjuk, majd a rudakat 3-4 centinként bemetsszük és széthajtogatjuk. Ezután klopfolóval laposra ütjük, amit 2-3 réteg frissentartó fólián keresztül érdemes csinálni, hogy a hús ne essen szét cafatokra.
A szelet húsokra öntjük az infuzionált tejet, és 1-1,5 órán át a hűtőbe tesszük, hogy átjárja az íz, majd lemossuk és törlőpapíron leszárítjuk, hogy a panír megmaradjon rajtuk.
Hagyományos módon először lisztbe forgatjuk, majd tojásba mártjuk a szeleteket, amiket ezután alaposan a morzsába forgatunk, és jól belenyomkodjuk. Érdemes egy fél órával-órával hamarabb panírozni, mert ha kicsit megszárad a felületén a bunda, ropogósabbra sül.
Az olajat 170 fokosra melegítjük, és ha akarjuk, tisztított vajjal összekeverjük, hogy az aroma meglegyen. Természetesen lehet csak vajban sütni, ez azonban elég költséges. Ehhez a vajat először írótlanítani kell, és csak ezután szabad hevíteni, mert a benne található író könnyen megég. 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük a húst, majd törlőpapíron leitatjuk róla a felesleges zsiradékot. Ezután a krumplit is a forró olajba tesszük, és ropogósra sütjük.
Ha tetszett a bécsi szelet tökéletes sült krumplival receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!