Hozzávalók
A sült húshoz
- 800 g csont nélküli sertéskaraj egyben
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
- 1 ek sertészsír
- 2 tk őrölt kömény
- só, bors
- 150 - 200 ml víz
Az almaszószhoz
- 1 kg alma
- 500 ml víz
- 40 g cukor
- 2 rúd fahéj
- 10 szem szegfűszeg
- 150 ml tejföl
- 2 ek liszt
- 50 ml tejszín
Hozzávalók
A sült húshoz
- 800 g csont nélküli sertéskaraj egyben
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
- 1 ek sertészsír
- 2 tk őrölt kömény
- só, bors
- 150 - 200 ml víz
Az almaszószhoz
- 1 kg alma
- 500 ml víz
- 40 g cukor
- 2 rúd fahéj
- 10 szem szegfűszeg
- 150 ml tejföl
- 2 ek liszt
- 50 ml tejszín
A fokhagymagerezdeket hosszában félbevágjuk. A karajban a kés hegyével nyílásokat szúrunk, és mindegyikbe egy-egy fokhagymát nyomunk.
A húst jó alaposan sózzuk, borsozzuk, és a köménnyel is megszórjuk. Egy magasabb falú tepsi alját kikenjük a zsírral, rátesszük a húst, és felöntjük a vízzel. Alufóliával letakarjuk, és 160 fokra előmelegített sütőben 2 órán át sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és 180 fokon további 30 percig sütjük.
Az almaszószhoz a vízbe szórjuk a cukrot és a fűszereket, majd forrástól számítva 15-20 percig gyöngyözve főzzük. A cukros fűszerkivonatot leszűrjük, és a tejföllel a liszttel és a tejszínnel behabarjuk, még kb. 10 percig főzzük. A kis kockákra vágott almát hozzáadjuk a szószhoz, és azzal együtt is forraljuk kb. 2-3 percet, mert az almának nem kell sok idő. Hagymás krumplival vagy krumplipürével tálalva a legfinomabb.