Hirdetés

Igazi retró kaja: almaszószos sült hús

Hozzávalók

Hozzávalók
4
főre

A sült húshoz

800 g csont nélküli sertéskaraj egyben
4 - 5 gerezd fokhagyma
1 ek sertészsír
2 tk őrölt kömény
só, bors
150 - 200 ml víz

Az almaszószhoz

1 kg alma
500 ml víz
40 g cukor
2 rúd fahéj
10 szem szegfűszeg
150 ml tejföl
2 ek liszt
50 ml tejszín
Hirdetés

Igazi retró kaja: almaszószos sült hús

Az almaszósz az almaszósz. Egy igazi retró kaja, amit gyerekként elég nehezen fogadtam el, hogy hússal adják a menzán. Most annál jobban szeretem, de ez főleg a nosztalgikus érzéseknek köszönhető, amit ez az ízkombináció ébreszt bennem. :)
Hirdetés

Hozzávalók

Hozzávalók
4
főre

A sült húshoz

800 g csont nélküli sertéskaraj egyben
4 - 5 gerezd fokhagyma
1 ek sertészsír
2 tk őrölt kömény
só, bors
150 - 200 ml víz

Az almaszószhoz

1 kg alma
500 ml víz
40 g cukor
2 rúd fahéj
10 szem szegfűszeg
150 ml tejföl
2 ek liszt
50 ml tejszín

A fokhagymagerezdeket hosszában félbevágjuk. A karajban a kés hegyével nyílásokat szúrunk, és mindegyikbe egy-egy fokhagymát nyomunk.

A húst jó alaposan sózzuk, borsozzuk, és a köménnyel is megszórjuk. Egy magasabb falú tepsi alját kikenjük a zsírral, rátesszük a húst, és felöntjük a vízzel. Alufóliával letakarjuk, és 160 fokra előmelegített sütőben 2 órán át sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és 180 fokon további 30 percig sütjük.

Az almaszószhoz a vízbe szórjuk a cukrot és a fűszereket, majd forrástól számítva 15-20 percig gyöngyözve főzzük. A cukros fűszerkivonatot leszűrjük, és a tejföllel a liszttel és a tejszínnel behabarjuk, még kb. 10 percig főzzük. A kis kockákra vágott almát hozzáadjuk a szószhoz, és azzal együtt is forraljuk kb. 2-3 percet, mert az almának nem kell sok idő. Hagymás krumplival vagy krumplipürével tálalva a legfinomabb.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások