Hirdetés
Karácsonyi menü

Hozzávalók

6 - 8
főre
+
1 csomag sózott sertés vékonybél

A magyaros kolbászhoz

500 g zsíros sertéstarja
100 g zsírszalonna
1 púpozott tk édes pirospaprika
½ tk csípős pirospaprika
1 púpozott tk só
1 tk őrölt kömény
1 gerezd fokhagyma (nagy)

A bajor kolbászhoz

500 g zsíros sertéstarja
200 g zsírszalonna
100 ml száraz fehérbor
300 g csiperkegomba
1 csokor petrezselyem felaprítva
20 g só
5 g őrölt fehérbors

A Boerewors kolbászhoz

500 g marhanyak
1 kg zsíros sertéstarja
200 g bacon
1 gerezd fokhagyma
2 ek Worcester szósz
3 ek fehérborecet
1 tk őrölt koriander
1 ek kakukkfű
bors, só
1 tk cayenne bors
frissen reszelt szerencsendió

A sütéshez

zsír
víz

A tálaláshoz

mustár
friss kenyér
uborka
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Így kell otthon kolbászt tölteni - 3 sült kolbász recept

Régi vágyunk, hogy készítsünk egy videót, amiben megmutatjuk, hogyan lehet házi körülmények között kolbászt tölteni. Urbánus környezetben a szűk keresztmetszet a megfelelő kolbásztöltő berendezés lehet, de leleményesek voltunk, és megoldottuk a problémát egy filléres szilikonpisztoly segítségével, amit ti is simán beszerezhettek a legközelebbi barkácsboltban. Az otthon sütött kolbásznak lelke van. És mint minden ilyen kicsit macerásabb recepthez, ehhez is kell némi idő, de azt gondoltuk, hogy a karácsonyi időszak tökéletesen alkalmas lesz a kisérletezésre, a végeredmény pedig magáért beszél majd.

A receptünk - mind a töltési folyamat, mind pedig a fűszerezés szempontjából egy javaslat, amit ti kedvetek szerint százféleképpen variálhattok. Ha szeretitek fűszeresebben, nyomjatok bele többet, ha azt akarjátok, hogy csípjen, mint a veszedelem, csapassatok bele sok-sok csípős paprikát, de kedvetek szerint bármilyen szimpatikus fűszerrel felturbózhatjátok a kolbászalapotokat.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

6 - 8
főre
+
1 csomag sózott sertés vékonybél

A magyaros kolbászhoz

500 g zsíros sertéstarja
100 g zsírszalonna
1 púpozott tk édes pirospaprika
½ tk csípős pirospaprika
1 púpozott tk só
1 tk őrölt kömény
1 gerezd fokhagyma (nagy)

A bajor kolbászhoz

500 g zsíros sertéstarja
200 g zsírszalonna
100 ml száraz fehérbor
300 g csiperkegomba
1 csokor petrezselyem felaprítva
20 g só
5 g őrölt fehérbors

A Boerewors kolbászhoz

500 g marhanyak
1 kg zsíros sertéstarja
200 g bacon
1 gerezd fokhagyma
2 ek Worcester szósz
3 ek fehérborecet
1 tk őrölt koriander
1 ek kakukkfű
bors, só
1 tk cayenne bors
frissen reszelt szerencsendió

A sütéshez

zsír
víz

A tálaláshoz

mustár
friss kenyér
uborka
Bevásárlólistához adom

A belet langyos vízben minimum 20 percig  áztatjuk.

A magyaros kolbászhoz a húst és a szalonnát ledaráljuk húsdarálóval egy közepes tárcsán, majd alaposan összegyúrjuk a többi hozzávalóval.

A bajor kolbászhoz a gombát apróra vágjuk és először száraz serpenyőben lepirítjuk, majd felöntjük a fehérborral és folyamatosan kevergetve addig pároljuk, amíg a levét teljesen el nem fővi. Ha kész, megvárjuk amíg teljesen kihűl és az előzőhöz hasonlóan ledarált hús-szalonna mixhez keverjük, a fűszerekkel együtt.

A Boerewors kolbászhoz a húst és a szalonnát a baconnel együtt ledaráljuk és összekeverjük a többi hozzávalóval.

Jöhet a kolbászok töltése: a rendelkezésre álló eszköz segítségével, (ami lehet akár szilikon kinyomó pisztoly, akár habzsák, akár húsdaráló), betöltjük a bélbe a kolbászokat, úgy hogy közepes keménységűek legyenek. Sem a túl kemény, sem pedig a puhára töltött kolbász nem lesz jó. Sütés előtt még meg is kell szurkálni őket, nehogy szétdurranjanak. A kész kolbászokat még 10 centinként óvatosan megcsavarjuk, így alakítjuk ki a végleges formájukat.

És végül két lehetséges sütési mód:

  1. Tepsibe tesszük őket, némi zsíradékot adunk hozzá és annyi vizet öntünk alá, hogy nagyjából 3 mm mélységben álljon a kolbászok alatt. Lefedjük alufóliával és irány a 180 fokra előmelegített sütő. 40-50 percig sütjük őket, az utolsó 10-15 percben levesszük róla az alufóliát és legalább kétszer megforgatjuk a komplett bandát azért, hogy mindkét oldaluk gyönyörű színt kapjon. Ha kell még, ráhúzunk  10-15 percet, hogy a kívánt színt elérjük.
  2.  Ha azt akarjuk, hogy a bőre még jobban roppanjon, akkor vagy meggrillezzük, vagy  a fenti metódust annyiban változtatjuk meg, hogy kevesebb vizet öntünk alá és fólia alatt sütjük 10 percig, majd fólia nélkül 35-40 percig, közben szintén többször átforgatjuk őket.

 

Friss kenyérrel, mustárral és uborkával tálaljuk és hatalmas étvággyal esünk neki! Jó étvágyat!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások