Hozzávalók
A kacsacombhoz
- 4 db kacsacomb
- só, bors
- 3 ek liba- vagy sertészsír
- 2 ág rozmaring
A lilakáposzta-püréhez
- 1 fej lila káposzta (kisebb)
- 2 ek cukor
- 6 db aszalt szilva
- 2 - 3 db csillagánizs
- 300 ml vörösbor
- 1 ek vaj
- 200 ml tejszín
A kroketthez
- 6 db krumpli
- 4 ek liszt
- 2 ek zsemlemorzsa
- 1 db tojás
- só
- 0.25 tk szerecsendió
- olaj a sütéshez
A „panírhoz”
- zsemlemorzsa
Hozzávalók
A kacsacombhoz
- 4 db kacsacomb
- só, bors
- 3 ek liba- vagy sertészsír
- 2 ág rozmaring
A lilakáposzta-püréhez
- 1 fej lila káposzta (kisebb)
- 2 ek cukor
- 6 db aszalt szilva
- 2 - 3 db csillagánizs
- 300 ml vörösbor
- 1 ek vaj
- 200 ml tejszín
A kroketthez
- 6 db krumpli
- 4 ek liszt
- 2 ek zsemlemorzsa
- 1 db tojás
- só
- 0.25 tk szerecsendió
- olaj a sütéshez
A „panírhoz”
- zsemlemorzsa
A kacsacombokat megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy tepsibe tesszük. Mellékanalazzuk a zsírt, öntünk a tepsibe 150-200 ml vizet, majd 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük 8 percre. Ekkor kivesszük a sütőből, a hőfokot levesszük 150 fokra, mellédobjuk a rozmaringot, és alufóliával lefedve további 2 órán át sütjük. Ha a hús megpuhult, levesszük róla az alufóliát, és grillfokozaton, további kb. 7 perc alatt szép aranybarnára sütjük a kacsa bőrét.
Míg sül a kacsa, a káposztát egy éles késsel vagy gyaluval vékony csíkokra vágjuk. A cukrot elkezdjük karamellizálni, majd mikor megolvadt, beletesszük a káposztát, az aszalt szilvát és a csillagánizst. Picit megkaramellizáljuk, majd felöntjük 150 ml vörösborral. Mikor elpárolgott a bor, körülbelül 100 ml vizet öntünk alá, és sózzuk, borsozzuk. A vizet folyamatosan pótoljuk, amíg meg nem puhul a káposzta. Az utolsó felöntés a maradék borral történjen. Amikor megpuhult a káposzta, kivesszük belőle a csillagánizst, a káposztát pedig turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a vajat, és fokozatosan hozzáadagoljuk a tejszínt. Szép krémes és kenhető, de nem túl híg állagot kell kapnunk.
A kroketthez a krumplikat megmossuk, felkockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Míg meleg, egy krumplinyomó segítségével pürésítjük, majd egy tepsibe terítjük, minél vékonyabban, hogy a lehető legtöbb nedvesség távozzon belőle. Mikor kihűlt, egy tálba tesszük, és mehet bele a liszt, a zsemlemorzsa és a tojás. Sózzuk, majd mehet bele a szerecsendió is (ha van, akkor inkább egészet használjunk, frissen reszelve). Kis hengereket formázunk a masszából, zsemlemorzsába forgatjuk, és kisütjük az olajban. Ha megsültek a krokettek, leitatjuk róluk a felesleges olajat.
Tálaláskor a tányérba szedünk a lilakáposzta-püréből, ráhelyezzük a kacsacombot, mellétesszük a kroketteket, és kínálhatjuk is.
Ha tetszett a kacsacomb lilakáposzta-pürével és krokettel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!