Hozzávalók
- 1 ½ kg kocsonyahús
- 300 g sertéshús (pl. comb)
- 3 fej hagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 3 db babérlevél
- 1 tk egész bors
- só
- 3 szál sárgarépa
- 3 - 4 db chilipaprika
A díszítéshez
- 2 - 3 db tojás
Kocsonya
Hozzávalók
- 1 ½ kg kocsonyahús
- 300 g sertéshús (pl. comb)
- 3 fej hagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 3 db babérlevél
- 1 tk egész bors
- só
- 3 szál sárgarépa
- 3 - 4 db chilipaprika
A díszítéshez
- 2 - 3 db tojás
A kocsonya elkészítéséhez a húst alaposan átmossuk és megtisztítjuk, majd feltesszük főni annyi vízben, amennyi egy kicsit ellepi (ez nálam 2,7 liter volt). Mikor elkezd hab képződni rajta, leszedjük a nagyját – nem kell annyira, mint a húslevesnél.
Ezután beletesszük az egészben hagyott hagymát, a fokhagymát és a fűszereket, majd közepes lángon 2 órán át főzzük. Ha letelt az idő, hozzáadjuk a répát és az egész chilit is, majd további 3 órán keresztül főzzük. Az első 4 órában folyamatosan pótoljuk a levet, ügyelve arra, hogy a hús és csont a főzővízben legyen, hogy minél több kollagént főzzünk ki belőle. Kb. 5 óra főzés után kiszedjük a húst és a répát a léből, majd a levet egy pelenkán keresztül leszűrjük.
Ha szeretjük a tojást, azzal még izgalmasabbá tehetjük az ételt. 10 perc alatt keményre főzzük a tojást, azután megpucoljuk, és a hússal, illetve a zöldséggel együtt tányérokba szedjük, majd levet merünk rá. Hűvös helyre tesszük, és megvárjuk, míg megdermed. Friss kenyérrel tálaljuk.
Ha tetszett a kocsonya receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!