A mexikói húsgolyó köretéhez előbb krumplikat elfelezzük, ha túl nagyok, akkor negyedekbe vágjuk. Megcsorgatjuk az olvasztott zsírral, megszórjuk a fűszerpaprikával és a rozmaringgal. Sózzuk, majd egy sütőpapírral borított tepsire tesszük, és betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 25 percre.
A raguhoz olajat melegítünk egy serpenyőben, hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát. Közepes hőfokon 5 percig dinszteljük. A húst a krumplis tálba tesszük, majd hozzáadjuk a finomra vágott jalapenót, 2 tk mexikói fűszerkeveréket, és sózzuk, borsozzuk. Egy diónál picit nagyobb méretű gombócokat formázunk a masszából, és betesszük őket a serpenyőbe. Közepesen erős hőfokon kb. 3 percig pirítjuk, majd felöntjük a darabolt paradicsommal, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a maradék 1 tk fűszerkeverékkel, az oregánóval, a bazsalikommal, a kakaóporral, elkeverjük, kb. 2 perc alatt összeforraljuk, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett kukoricát és a babot. Átkeverjük, betesszük a krumpli alá a sütőbe és 10 perc alatt összesütjük. Ha ügyesek vagyunk, a krumpli és ragu pont egyszerre fog elkészülni. Tálalásnál a raguba állítgatjuk a krumplikat, és megszórjuk frissen aprított petrezselyemmel.

- Elkészítési idő: 30 perc