Hirdetés

Se nem pörkölt, se nem ragu. Tokány!

Hozzávalók

4
főre
+
60 dkg sertés lapocka
15 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 - 2 ek paradicsom sűrítmény, vagy fél deci paradicsom lé
5 dkg gomba
só, bors, majoranna
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Se nem pörkölt, se nem ragu. Tokány!

Csakúgy, mint a legtöbb régi magyar étel, ez is 1000 plusz 1 variációban létezik. Könnyen elkészíthető, gyors étel, ezért lehet könnyen az időhiánnyal küzdő emberek kedvenc eledele. Maga a tokány abban különbözik alapvetően a pörkölttől vagy ragutól, hogy nem pirítjuk hozzá vöröshagymát, hanem csak egy kicsit megfonnyasztjuk, a húst nem sütjük, hanem megpároljuk. 
Kipróbáltam, jóóó lett!
3
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+
60 dkg sertés lapocka
15 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 - 2 ek paradicsom sűrítmény, vagy fél deci paradicsom lé
5 dkg gomba
só, bors, majoranna
Bevásárlólistához adom

A tokánynál a húst rostjaira merőlegesen 4–6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítjük elő (“tokányra vágás“), míg a pörköltnél és ragunál általában kockára vágjuk a húst (“ragura vágva”). Paprika helyett pedig borssal fűszerezzük, a színét pedig pardicsommal állítjuk be. Az igazi tokány lelke a bors és a majoranna.

A szalonna zsírját kisütjük, kiszedjük az edényből. A hagymát rádobjuk és megfonnyasztjuk A zúzott fokhagymát is hozzátesszük. A tokányra (csíkokra) vágott hús következik. Miután a hús kifehéredett, őrölt borssal fűszerezzük, felengedjük vízzel és lefedve pároljuk. A mikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a paradicsomot, a gombát, és a paradicsom sűrítményt valamint egy csipet majorannát. Amikor már majdnem kész az ételünk, visszarakjuk a kisütött szalonnát, és egy kis hegyes-csípős paprikát (opcionális). Készre pároljuk. Ha nem elég sós, egy csipettel meghintjük.

Párolt rizst készítünk hozzá. Így:

Olajat melegítünk egy lábasban.

Rátesszük a rizst, kisfehéredésig hevítjük

Megsózzuk

Dupla mennyiségű vízzel felöntjük, 15-20  perc (rizs fajtájától függően) alatt közepes hőfokon készre pároljuk.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások