Hozzávalók
- 60 dkg sertés lapocka
- 15 dkg füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 - 2 ek paradicsom sűrítmény, vagy fél deci paradicsom lé
- 5 dkg gomba
- só, bors, majoranna
Hozzávalók
- 60 dkg sertés lapocka
- 15 dkg füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 - 2 ek paradicsom sűrítmény, vagy fél deci paradicsom lé
- 5 dkg gomba
- só, bors, majoranna
A tokánynál a húst rostjaira merőlegesen 4–6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítjük elő (“tokányra vágás“), míg a pörköltnél és ragunál általában kockára vágjuk a húst (“ragura vágva”). Paprika helyett pedig borssal fűszerezzük, a színét pedig pardicsommal állítjuk be. Az igazi tokány lelke a bors és a majoranna.
A szalonna zsírját kisütjük, kiszedjük az edényből. A hagymát rádobjuk és megfonnyasztjuk A zúzott fokhagymát is hozzátesszük. A tokányra (csíkokra) vágott hús következik. Miután a hús kifehéredett, őrölt borssal fűszerezzük, felengedjük vízzel és lefedve pároljuk. A mikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a paradicsomot, a gombát, és a paradicsom sűrítményt valamint egy csipet majorannát. Amikor már majdnem kész az ételünk, visszarakjuk a kisütött szalonnát, és egy kis hegyes-csípős paprikát (opcionális). Készre pároljuk. Ha nem elég sós, egy csipettel meghintjük.
Párolt rizst készítünk hozzá. Így:
Olajat melegítünk egy lábasban.
Rátesszük a rizst, kisfehéredésig hevítjük
Megsózzuk
Dupla mennyiségű vízzel felöntjük, 15-20 perc (rizs fajtájától függően) alatt közepes hőfokon készre pároljuk.