Hozzávalók
- ½ l tej
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- 2 db babérlevél
- 1 tucat egész feketebors
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg serrano sonka (helyette használhattok bármilyen más sonkát is)
- 1 ek evőkanál olívaolaj
- 7 dkg liszt a besamellhez
- 8 dkg vaj
- Só, bors
A panírozáshoz
- 5 db tojás
- 25 dkg zsemlemorzsa
- 20 dkg liszt
- só
A sütéshez
- 1 l étolaj
Serrano sonkás krokett
Hozzávalók
- ½ l tej
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- 2 db babérlevél
- 1 tucat egész feketebors
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg serrano sonka (helyette használhattok bármilyen más sonkát is)
- 1 ek evőkanál olívaolaj
- 7 dkg liszt a besamellhez
- 8 dkg vaj
- Só, bors
A panírozáshoz
- 5 db tojás
- 25 dkg zsemlemorzsa
- 20 dkg liszt
- só
A sütéshez
- 1 l étolaj
A tejet öntsétek bele egy lábosba. Dobjátok bele a babérlevelet, az egész feketeborsot, a vöröshagymát félbevágva, és a két megroppantott fokhagymagerezdet.
Az egészet forraljátok fel és tegyétek félre fél órára hűlni. A serrano sonkát vágjatok fel apró kockákra és egy evőkanálnyi olívaolajon pirítsátok addig, míg egy kis színt kap és illatozni kezd. Dobjátok rá a vajat és hagyjátok, hogy szépen felolvadjon. Nyomassatok rá egy kevés sót meg feketeborsot és az egészet szórjátok meg a liszttel. Keverjétek el és kicsit hagyjátok a lisztet is felhevülni.
Az ízesített tejet egy szűrön keresztül több részletben adagoljátok hozzá a liszthez. Kevergessétek folyamatosan úgy 3-4 percig, hogy szép csomómentes masszává álljon össze. A sűrű besamellt terítsétek ki egy tepsire és hagyjátok kihűlni. Az összeállt masszából formázzatok kézzel nagyobb galuskákat.
Forgassátok meg lisztben, felvert és megsózott tojásban, majd pedig zsemlemorzsában. A brutálisan ropogós végeredményért érdemes még egyszer tojásban és morzsában meghempergetni! Az így duplán panírozott krokettek repülhetnek is bele a 170 fokra hevített olajba, hogy szép aranybarnára süljenek! Egy gyors papírtörlős leitatás után már lehet is tálalni, például egy jó kis csípős paradicsomszósszal, vagy csak úgy, magában.