Hozzávalók
A húshoz
- 8 - 10 szelet csont nélküli tarja
- só, bors
- olaj
- 1 csokor petrezselyem
A sült fokhagymához
- 1 fej fokhagyma héjastól
- só, bors
- 1 ek olívaolaj
A krumplipüréhez
- 800 g főzni való krumpli
- 50 g vaj
- 100 ml habtejszín
- só, bors
- szerecsendió
A rókagombás mártáshoz
- 250 g rókagomba
- 2 ek vaj
- 1 db salottahagyma
- 1 ág rozmaring
- só, bors
- 80 - 100 ml könnyű, száraz fehérbor
- 200 ml habtejszín
Hozzávalók
A húshoz
- 8 - 10 szelet csont nélküli tarja
- só, bors
- olaj
- 1 csokor petrezselyem
A sült fokhagymához
- 1 fej fokhagyma héjastól
- só, bors
- 1 ek olívaolaj
A krumplipüréhez
- 800 g főzni való krumpli
- 50 g vaj
- 100 ml habtejszín
- só, bors
- szerecsendió
A rókagombás mártáshoz
- 250 g rókagomba
- 2 ek vaj
- 1 db salottahagyma
- 1 ág rozmaring
- só, bors
- 80 - 100 ml könnyű, száraz fehérbor
- 200 ml habtejszín
A grillt bemelegítjük 180-200°C-ra. A fokhagyma tetejéről levágunk egy vékony szeletet, sóval és borssal ízesítjük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal és alufóliába csomagolva a grill felső rácsára tesszük.
A krumplikat meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, ezután krumplinyomóval pürésítjük. Egy kis edényben összemelegítjük a vajat és a tejszínt, a krumplihoz adjuk, sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.
A gombákat egy tiszta festőecsettel vagy tiszta mosogatószivaccsal alaposan megtisztítjuk, és feldaraboljuk. A kisebb gombák maradhatnak egyben is. Egy serpenyőben felolvasztunk 2 ek vajat, beletesszük az apróra vágott salottát, a rozmaringágat, és néhány percig fonnyasztjuk. A hagymára dobjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, majd néhány perc pirítás után hozzáadjuk a fehérbort. Kivesszük a rozmaringot, és egy újabb rövid forralás után beleöntjük a tejszínt. Ha a mártást sűríteni szeretnénk, tejszínt adunk hozzá, ha kicsit lazítani rajta, akkor pedig fehérbort.
A húsokat szárazra töröljük, sóval és jó sok frissen tört borssal ízesítjük, és egy nagyon vékony réteg olajjal megkenjük. A 180 fokos grillen, direkt hőn oldalanként kb. 5-6 percig sütjük.
Tálalásnál egy adag krumplit kicsit ellapogatunk a tányéron, jöhet rá a hús, gazdagon a rókagombás mártás, és a héjából finoman kiszedett édes, krémes fokhagymagerezdek.
Ha tetszett a tarja rókagombás mártással, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!