Hozzávalók
- 50 g vaj
- 2 ek olaj
- 8 - 10 db mogyoróhagyma vagy apró salottahagyma
- 100 g húsos főtt szalonna
- 250 g apró csiperkegomba
- 1 ½ egész csirke szétbontva
- 1 fej nagy vöröshagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 ek sűrített paradicsom
- 1 ek liszt
- 250 ml száraz vörösbor
- 500 ml húsleves vagy alaplé
Vörösboros csirke
Hozzávalók
- 50 g vaj
- 2 ek olaj
- 8 - 10 db mogyoróhagyma vagy apró salottahagyma
- 100 g húsos főtt szalonna
- 250 g apró csiperkegomba
- 1 ½ egész csirke szétbontva
- 1 fej nagy vöröshagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 ek sűrített paradicsom
- 1 ek liszt
- 250 ml száraz vörösbor
- 500 ml húsleves vagy alaplé
Egy nagy lábosban felolvasztjuk a vaj felét. Hozzáadjuk az olajat és lepirítjuk rajta az egész mogyoróhagymákat. Amikor a hagymák megpirultak, kiszedjük őket és a lábosba dobjuk a 2 centis darabokra vágott szalonnát. Ezt is jó pirosra pirítjuk, majd kiszedjük. A gombát szintén a lábosba dobjuk, ha kell adunk mellé még egy kis vajat és olajat és magas lángon lepirítjuk, végül ezt is kiszedjük.
A csirkedarabokat sózuk, borsozzuk és minden oldalukon magas láng felett megpirítjuk a maradék vajon. Kiszedjük a lábosból. A vékony szeletekre vágott hagymát és a fokhagymát puhára pároljuk, kihúzzuk a lábos szélére és magas lángon lepirítjuk a paradicsompürét. Megszórjuk liszttel, elkeverjük és 1-2 percig pirítjuk. A lábasba öntjük a bort és az alaplevet, felforraljuk, végül visszapakoljuk a lepirított csirkét és fedő alatt kb. 40 percig főzzük, amíg teljesen megpuhul és leomlik a csontról a hús. Amikor megfőtt, kiszedjük a húst, a mártást pedig simára turmixoljuk. A végén kevés vajat adunk hozzá, hogy szép fénye legyen. Viszatesszük bele a húst, a lepírított zöldségeket és a szalonnát, és krumplipürével tálaljuk.
Ha még francia hangulatú kajákra vágytok, akkor próbáljátok kis Zé quiche receptjét, és a csokimousse receptünket is.