Az előző éjszakára beáztatott tarkababot egy lábasba tesszük az egészben hagyott, megpucolt hagymával, a petrezselyemmel és a fokhagymával, felöntjük a sonka főzőlevével, hogy jócskán ellepje, és elkezdjük főzni. Forrástól számítva 30 perc után hozzáadjuk a keresztben és hosszában is elfelezett répát és fehérrépát, a paprikakrémet és a sűrített paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a pirospaprikával, és addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Amikor kész, hozzáadjuk a felkockázott sonkát, egyet forralunk rajta, és tálalunk. Tányérba szedjük a levest, megszórjuk a tetejét apró kockákra vágott lila hagymával és frissen aprított petrezselyemmel, majd kanalazunk rá egy kevés tejfölt. Friss kenyérrel fogyasztjuk.

Elkészítési idő: 60 perc