Pékség

Cukormentes,teljeskiőrlésűkalács

Cukormentes, teljes kiőrlésű kalács

Hozzávalók
350 g
teljes kiőrlésű liszt
200 g
liszt
100 g
xilit/eritrit
325 ml
langyos tej
25 g
friss élesztő
2 db
tojássárgája
1 nagy csipet
80 g
puha vaj
1 tk
vaníliakivonat
0.5 db
citrom héja
1 db
tojás a lekenéshez

Elkészítés

A teljes kiőrlésű kalács is kalács, nem is akármilyen! Ugyanolyan finom lesz a végeredmény, mint egy sima kalácsrecept esetén.

A kétféle lisztet és az édesítőt elkeverjük, a kézmeleg tejben pedig felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt. Ezután a 2 keveréket és a tojássárgáját nagyjából összekeverjük, majd mehet bele a só, a vaj, a vaníliakivonat és citrom héja. Alaposan kidagasztjuk, és meleg helyen, konyharuhával lefedve 50 percet hagyjuk kelni, vagy addig, amíg duplájára nem nő. 

Ezután enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd 6 egyforma gombócot csinálunk belőle. 30-40 cm hosszú rudakat formázunk a gombócokból úgy, hogy a végeik elvékonyodjanak. Egymás mellé rakunk hármat, a végeket összefogjuk, és klasszikus hármas fonással megfonjuk a kalácsot, majd a végeit szintén lenyomkodjuk, picit aláhajtjuk. Ugyanígy elkészítjük a másik kalácsot is. Tepsire rakjuk őket, lekenjük a felvert tojással, és hagyjuk, hogy a duplájára nőjön. Ezután újra lekenjük őket, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük a kalácsokat.

Ezek is érdekelhetnek:

Élesztő nélküli kalács

Tormás-tojáskrémes kalács

Ostoros kalács

www.streetkitchen.hu

Ha ti is cukormentesen próbáltok főzni, és a fehér lisztet is kerülitek, itt a tökéletes kalácsrecept!

pictogram

Cukormentes

Hozzávalók

2 nagyobb kalácshoz
350 g
teljes kiőrlésű liszt
200 g
liszt
100 g
xilit/eritrit
325 ml
langyos tej
25 g
friss élesztő
2 db
tojássárgája
1 nagy csipet
80 g
puha vaj
1 tk
vaníliakivonat
0.5 db
citrom héja
1 db
tojás a lekenéshez

A teljes kiőrlésű kalács is kalács, nem is akármilyen! Ugyanolyan finom lesz a végeredmény, mint egy sima kalácsrecept esetén.

A kétféle lisztet és az édesítőt elkeverjük, a kézmeleg tejben pedig felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt. Ezután a 2 keveréket és a tojássárgáját nagyjából összekeverjük, majd mehet bele a só, a vaj, a vaníliakivonat és citrom héja. Alaposan kidagasztjuk, és meleg helyen, konyharuhával lefedve 50 percet hagyjuk kelni, vagy addig, amíg duplájára nem nő. 

Ezután enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd 6 egyforma gombócot csinálunk belőle. 30-40 cm hosszú rudakat formázunk a gombócokból úgy, hogy a végeik elvékonyodjanak. Egymás mellé rakunk hármat, a végeket összefogjuk, és klasszikus hármas fonással megfonjuk a kalácsot, majd a végeit szintén lenyomkodjuk, picit aláhajtjuk. Ugyanígy elkészítjük a másik kalácsot is. Tepsire rakjuk őket, lekenjük a felvert tojással, és hagyjuk, hogy a duplájára nőjön. Ezután újra lekenjük őket, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük a kalácsokat.

Ezek is érdekelhetnek:

Élesztő nélküli kalács

Tormás-tojáskrémes kalács

Ostoros kalács

Ha tetszett a Cukormentes, teljes kiőrlésű kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept