Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 2 ek olívaolaj
- 25 g vaj
- 50 g finomliszt
- 250 ml tej
- 100 g fehér cheddar
- 140 g érlelt sonka
- só
A panírozáshoz
- 50 g finomliszt
- 3 db tojás
- 100 g panírmorzsa
- bő olaj a sütéshez
A mártogatóshoz
- 1 db paradicsom (90 g/db)
- 1 db kápia paprika (80 g/db)
- 2 ek olívaolaj
- 1 marék szeletelt mandula
- 50 g szikkadt kenyér
- 50 ml balzsamecet
- 50 ml olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 2 ek olívaolaj
- 25 g vaj
- 50 g finomliszt
- 250 ml tej
- 100 g fehér cheddar
- 140 g érlelt sonka
- só
A panírozáshoz
- 50 g finomliszt
- 3 db tojás
- 100 g panírmorzsa
- bő olaj a sütéshez
A mártogatóshoz
- 1 db paradicsom (90 g/db)
- 1 db kápia paprika (80 g/db)
- 2 ek olívaolaj
- 1 marék szeletelt mandula
- 50 g szikkadt kenyér
- 50 ml balzsamecet
- 50 ml olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só
Így készül a croquetas romesco mártogatóssal.
A vöröshagymát félfőre vágjuk és egy lábasban, közepes lángon lepirítjuk egy kevés olívaolajon. Ha már szép színe van a hagymának, mehet rá a vaj. Amikor elolvadt és már forr, hozzáadjuk a lisztet és kicsit kipirítjuk. Felhúzzuk a tejjel és addig keverjük-kavarjuk, amíg sűrű nem lesz, aztán mehet bele a reszelt sajt és a felcsíkozott sonka. Az egészet jól elkeverjük, megkóstoljuk, és ha szükséges, sózzuk. A masszát egy tálba szedjük és fóliát terítünk rá úgy, hogy hozzáérjen, majd a hűtőbe tesszük.
A romesco mártogatóshoz nagyobb darabokra vágjuk a paradicsomot és a paprikát, és egy kis olívaolajjal meglocsolva egy tepsibe dobjuk. 230 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megpörköljük picit. A zöldségek ezután mehetnek egy turmixgépbe a mandulával, a kenyérrel, a balzsamecettel, az olívaolajjal és a fokhagymákkal együtt, és alaposan lezúzzuk. Sóval ízesítjük, és ha nagyon sűrű, mehet bele egy kevés víz is.
A teljesen kihűlt tésztából golflabda méretű gombócokat formázunk, klasszikusan lisztbe, tojásba és morzsába forgatva bepanírozzuk duplán, majd 180 fokos olajban kisütjük.
A megsült kroketteket a mártogatóssal tálaljuk.
- Elkészítési idő: 35 perc
- Sütési idő: 20 perc
- Hűtés: 30 perc
Ha tetszett a croquetas romesco mártogatóssal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!