A krumplit kisebb darabokra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük, és hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség gőz formájában távozzon belőle. Ez nagyon fontos mozzanat, hiszen nem szeretnénk, ha plusz nedvesség kerülne a tésztánkba.
Míg a krumpli kigőzölög, egy keverőtálba kimérjük a sót, mert ha az élesztő közvetlenül érintkezik a sóval, nem fog úgy megkelni a tésztánk. A tejet 26-28 fokra melegítjük a cukorral, és belemorzsoljuk az élesztőt.
A lisztet és a krumplinyomón áttört burgonyát is a tálba tesszük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, és kézzel vagy dagasztógéppel egynemű tésztává dagasztjuk. Ha összeállt a tészta, egy konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 40-50 percig kelesztjük.
A káposztát vékonyra felszeleteljük. Egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a káposztát. Sózzuk, megszórjuk a köménnyel, majd fedő alatt, időnként megrázogatva elkezdjük párolni. A sótól a káposzta kevés levet enged, így hagyjuk egy darabig a saját levében párolódni. Amikor elpárolgott alóla a nedvesség, pótoljuk és puhára pároljuk a káposztát.
Amikor megkelt a tészta, enyhén átgyúrjuk, 15 egyforma részre osztjuk, és kissé olajos kézzel kis gombócokat formázunk belőle. Én 125 grammos gombócokat formáztam belőle, így jött ki a 15 db lángos. Konyharuhával letakarjuk a tésztát, és hagyjuk ismét kelni 10-15 percig.
Bő olajat hevítünk 170 fokra, majd a tésztákat a közepétől kifelé haladva, folyamatosan húzva és forgatva kör alakúra formázzuk. Nem baj, ha a közepe szinte teljesen elvékonyodik, és a széle kicsit vastagabb. Ezután oldalanként 1-2 perc alatt szép aranybarnára sütjük a lángosokat.
Amikor megsültek, konyhai papírtörlővel leitatjuk róluk a felesleges olajat, és tetszés szerint káposztával és lekvárral tálaljuk. A bátrabbak nyugodtan próbálják ki a kétféle feltéttel egyszerre. :)

- Elkészítési idő: 1,5 óra
- kelesztési idő: 40-50 perc
Még több finom lángos recept:
Édesburgonyás-zöldfűszeres lángos, tejföllel és camembert-rel