Hozzávalók
- 450 g tisztított burgonya
- 300 g friss spenót
- 25 g só
- 500 ml tej
- 1 tk kristálycukor
- 25 g friss élesztő
- 1 kg finomliszt
- bő olaj a sütéshez
A tálaláshoz
- 400 g juhtúró
- 2 csokor kapor
Hozzávalók
- 450 g tisztított burgonya
- 300 g friss spenót
- 25 g só
- 500 ml tej
- 1 tk kristálycukor
- 25 g friss élesztő
- 1 kg finomliszt
- bő olaj a sütéshez
A tálaláshoz
- 400 g juhtúró
- 2 csokor kapor
A spenótos minilángos elkészítéséhez megtisztított burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt, négybe vágjuk, és hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség eltávozzon belőle. Ez nagyon fontos mozzanat, hiszen nem szeretnénk, ha plusz nedvesség kerülne a tésztánkba víz formájában.
A spenótot bő, enyhén sós, lobogó vízben 3 percig főzzük, majd lecsepegtetjük, és alaposan kinyomkodjuk. Fontos, hogy tényleg minél szárazabbra nyomkodjuk, hiszen ha sok víz marad benne, az lényegesen befolyásolja a tészta állagát. Ha esetleg úgy látjuk, hogy nagyon lágy a tészta a nem kellőképp kinyomkodott spenóttól, akkor 1-2 evőkanál liszttel korrigálhatjuk. A spenótot konyhai aprítógép segítségével pépesítjük.
Míg a burgonya kigőzölög, egy keverőtál aljába mérjük a sót. Azért az aljába, mert ha az élesztő közvetlenül érintkezik a sóval, nem kel meg úgy a tészta. A tejet kb. 30-35 fokra melegítjük a cukorral, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet és a krumplinyomón áttört burgonyát is a keverőtálba tesszük, a spenóttal együtt, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, és kézzel vagy dagasztógéppel szép egynemű tésztává dagasztjuk. Ha összeállt a tészta, egy konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 40-50 percig kelesztjük.
A sütés
Amikor megkelt a tészta, enyhén átgyúrjuk, majd nagyjából 13 egyforma részre osztjuk, és kissé olajos kézzel kis gombócokat formázunk belőle. Konyharuhával letakarjuk őket, és hagyjuk ismét kelni 10-15 percet. Bő olajat hevítünk 170 fokra, majd a tésztákat a közepüktől kifelé haladva, folyamatosan húzva és forgatva kör alakúra formázzuk. Nem baj, ha a közepük szinte teljesen elvékonyodik és a szélük kicsit vastagabb. Oldalanként kb. 1 perc alatt szép aranybarnára sütjük a lángosokat.
Amikor megsültek, konyhai papírtörlővel leitatjuk róluk a felesleges olajat. A juhtúróban elkeverjük a finomra vágott kaprot, megkenjük vele a lángos tetejét, és tálaljuk.
- Elkészítési idő: 50 perc
- Pihentetési idő: 75 perc
- Összesen: 125 perc
Ha tetszett a spenótos minilángos receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!