Hozzávalók
- 500 g fagyasztott hasábburgonya
- 500 g csirkemell
- olaj
- só, bors
- 2 tk fokhagymapor vagy 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk pirospaprika
- 1 db paradicsom
- 1 fej kis lilahagyma
- 2 ek konzerv kukorica
- ½ db kígyóuborka
- 100 g trappista sajt
A mártáshoz
- 300 g tejföl
- 80 g majonéz
- 2 - 3 ek ketchup
- 1 gerezd kisebb friss fokhagyma
- 2 tk méz
Hozzávalók
- 500 g fagyasztott hasábburgonya
- 500 g csirkemell
- olaj
- só, bors
- 2 tk fokhagymapor vagy 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk pirospaprika
- 1 db paradicsom
- 1 fej kis lilahagyma
- 2 ek konzerv kukorica
- ½ db kígyóuborka
- 100 g trappista sajt
A mártáshoz
- 300 g tejföl
- 80 g majonéz
- 2 - 3 ek ketchup
- 1 gerezd kisebb friss fokhagyma
- 2 tk méz
Nyíregyházáról származom, és csak nálunk készítik így, ebben a formában a gyrost. Amikor felköltöztem Budapestre, furcsa is volt, hogy sehol nem kapni, sajtos, csak csirkemellből, édes tartármártás szerű cuccal készülő gyrostálat :/ Kisebb közvéleménykutatás után rájöttem, hogy csak Nyíregyházán csinálják így. Úgyhogy elérkezettnek láttam az időt, hogy végre megcsináljam a kedvenc receptemet! Nagyon remélem, hogy mindenkinek ízleni fog! 😀 (a mártásból amúgy érdemes dupla adagot csinálni, mert ez a kaja úgy jó, ha ki sem látszik a mártás alól, 😀 tényleg!!)
Mitől csodálatos ez a nyíregyházi gyrostál? Természetesen attól, hogy nyíregyházi, és attól, hogy gyrostál. Na meg még pár dolog miatt.
Például azért, mert nagyon egyszerű elkészíteni.
A krumplit bő olajban kisütjük és hagyjuk lecsepegni. A csirkét felkockázzuk, a fűszerekkel és 1 evőkanál olajjal összekeverjük majd egy serpenyőben 2 evőkanál olajon alaposan lepirítjuk. A sajtot lereszeljük.
A lilahagymát és a paradicsomot vékonyra szeleteljük, az uborkát gyufaszál nagyságúra vágjuk. A mártáshoz a hozzávalókat egy tálkában alaposan elkeverjük. A krumplit, húst, zöldségeket, sajtot külön külön tálkákba rakjuk és mindenki magának rakja össze a kaját: a tányérra rakunk a sült krumpliból, erre jöhet a hús, a zöldségek, leöntjük indokolatlan mennyiségű mártással és megszórjuk reszelt sajttal. Nyilván lehet még fokozni egy kis baconnel, aki szeretné! 😀
Ha tetszett a nyíregyházi gyrostál receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!