Hozzávalók
A tésztához
- 125 g méz
- 150 g vaj
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 mk szegfűszeg
- 2 ½ tk őrölt gyömbér
- 1 mk őrölt szerecsendió
- 150 g világos barna cukor
- 2 db tojás (kisebb)
- 420 g liszt
- 1 mk szódabikarbóna
- 1 mk sütőpor
- 1 csipet só
A szétszedéshez
- 15 g liszt
- 15 g holland kakaópor
Gyömbéres „ombre” mézeskalács
Hozzávalók
A tésztához
- 125 g méz
- 150 g vaj
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 mk szegfűszeg
- 2 ½ tk őrölt gyömbér
- 1 mk őrölt szerecsendió
- 150 g világos barna cukor
- 2 db tojás (kisebb)
- 420 g liszt
- 1 mk szódabikarbóna
- 1 mk sütőpor
- 1 csipet só
A szétszedéshez
- 15 g liszt
- 15 g holland kakaópor
A gyömbéres mézeskalács tésztájához a mézet, a vajat, a narancshéjat, a fűszereket és a cukrot összemelegítjük úgy, hogy felolvadjon benne a cukor. Mikor homogén lett az alap, belekeverjük a tojásokat is. A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, a sütőport és a sót, majd a masszához adjuk, és összegyúrjuk. A tésztát két részre szedjük, az egyikbe belegyúrunk még 15 g lisztet, a másikba pedig 15 g holland kakaóport.
A kétféle tésztát kisebb darabokra szedjük, és összegyúrjuk, de csak óvatosan, hogy összeálljon a tészta, majd fóliába csomagoljuk, és 2-3 órára (vagy egy egész éjszakára) hűtőbe rakjuk.
Lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, és formákat szaggatunk ki belőle. Sütőpapíros tepsire pakolásszuk a kivágott mintákat, és 190 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük őket. Ha kedvünk tartja, tojásfehérjéből, porcukorból és citromléből készíthetünk a tetejükre írókát, és ezzel díszíthetjük.
- Előkészítési idő: 15-20 perc
- Pihentetés: 120-180 perc vagy egy éjszaka
- Elkészítés: 25 perc
- Sütés 10-12 perc
- Összesen: 170-237 perc
Ha tetszett a gyömbéres mézeskalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!