Hirdetés

Áfonyás-mákos zserbó

Hozzávalók

1
30 x 40 cm-es tepsihez
+

A tésztához

20 g élesztő
100 ml tej
1 tk cukor
500 g liszt
1 nagy csipet só
250 g vaj
4 db tojássárgája

A töltelékhez

400 g darált mák
200 g cukor
24 g vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj
1 db narancs héja
1 db citrom héja és leve
600 g áfonya- vagy meggylekvár

A mázhoz

100 ml víz
200 g cukor
120 g kakaópor
60 g csokoládé
50 g vaj
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Áfonyás-mákos zserbó

Ha nem szeretitek a diót, és sosem értettétek kiskorotokban, mit szeretnek annyira a zserbón, hát itt a válaszom. Létezik olyan változat, amiből megtudjátok, hogy a szaftos töltelékkel turbózott élesztős tésztarétegek miért töltenek el mindenkit boldogsággal.
Kipróbáltam, jóóó lett!
39
Hirdetés

Hozzávalók

1
30 x 40 cm-es tepsihez
+

A tésztához

20 g élesztő
100 ml tej
1 tk cukor
500 g liszt
1 nagy csipet só
250 g vaj
4 db tojássárgája

A töltelékhez

400 g darált mák
200 g cukor
24 g vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj
1 db narancs héja
1 db citrom héja és leve
600 g áfonya- vagy meggylekvár

A mázhoz

100 ml víz
200 g cukor
120 g kakaópor
60 g csokoládé
50 g vaj
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

A tésztához az élesztőt belemorzsoljuk a langyos, cukros tejbe, és hagyjuk felfutni. A lisztet és a sót összekeverjük, majd az olvasztott vajjal és a tojással elkevert élesztős tejet is hozzáadjuk. Jól kidagasztjuk, 5 egyenlő részre osztjuk, majd a részeket egyesével fóliázva fél órát kelni hagyjuk.

A töltelékhez a darált mákot és a kétféle cukrot összekeverjük a fahéjjal és a citrushéjakkal. A lekvárt kikeverjük a citrom levével, és ha darabos lenne, összezúzzuk egy aprítóban vagy botmixerrel. A száraz és a lekváros részt összekeverjük.

A kelt tésztákat egyesével akkorára nyújtjuk, mint a tepsink. A tepsi alját sütőpapírral borítjuk, majd rétegezzük a süteményt. Először egy kinyújtott lapot fektetünk a tepsibe, azt megkenjük a töltelék negyedével, amire egy következő kinyújtott lapot fektetünk, és ezt ismételjük, amíg végül tésztalappal zárjuk a süteményt. Egy villával vagy tűvel az aljáig megszurkáljuk, hogy nehogy túlságosan megnőjenek tésztarétegek, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 30-35 percre, majd kivesszük, és hagyjuk legalább langyosra hűlni, mielőtt lekennénk a tetejét.

A mázhoz a vizet és cukrot összeforraljuk, majd beleszórjuk a kakaóport, és ha egyneművé olvadt, beletesszük a csokit és vajat is. Az egészet felolvasztjuk, és ráöntjük a zserbó tetejére, majd hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára. Úgy az igazi, ha áll egy éjszakát a hűtőben, hogy kellően szaftos legyen.

Áfonyás-mákos zserbó
Áfonyás-mákos zserbó

Ha tetszett az áfonyás-mákos zserbó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?