Hozzávalók
A piskótához
- 8 db tojás
- 160 g kristálycukor
- 175 g finomliszt
- 25 g kakaópor
Az ízes gesztenyéhez
- 100 g főtt gesztenye
- 200 ml víz
- 3 db csillagánizs
- 2 rúd fahéj
- 5 db szegfűszeg
- 200 g kristálycukor
A töltelékhez
- 1 csomag zselatinpor (10 g-os kiszerelés)
- 50 ml tej
- 500 g mascarpone
- 300 g gesztenyepüré
- 200 g porcukor
- 1 ek rumaroma
A rétegezéshez
- 1 üveg meggybefőtt (700 ml-es kiszerelés)
A díszítéshez
- 1 - 2 ek kakaópor
Mascarponés gesztenyetorta
Hozzávalók
A piskótához
- 8 db tojás
- 160 g kristálycukor
- 175 g finomliszt
- 25 g kakaópor
Az ízes gesztenyéhez
- 100 g főtt gesztenye
- 200 ml víz
- 3 db csillagánizs
- 2 rúd fahéj
- 5 db szegfűszeg
- 200 g kristálycukor
A töltelékhez
- 1 csomag zselatinpor (10 g-os kiszerelés)
- 50 ml tej
- 500 g mascarpone
- 300 g gesztenyepüré
- 200 g porcukor
- 1 ek rumaroma
A rétegezéshez
- 1 üveg meggybefőtt (700 ml-es kiszerelés)
A díszítéshez
- 1 - 2 ek kakaópor
A mascarponés gesztenyetortához először a tojásokat szétválasztjuk két külön tálba. A fehérjét kemény habbá verjük egy robotgép segítségével. A tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáforgatjuk a beleszitált lisztet is. Ezután óvatosan, spatula segítségével hozzáforgatjuk adagonként a tojásfehérjehabot is. Mikor egy egynemű, szép fényes tésztát kaptunk, beleszitáljuk a kakaóport, és finom mozdulatokkal ismét elkeverjük.
Az így kapott piskótatésztát háromfelé osztjuk, és 3 db, sütőpapírral bélelt 18 cm-es tortaformába simítjuk. (Ha nincs három ugyanakkora formánk, nyugodtan rakjuk egybe az egészet, viszont akkor dupla annyi sütési idővel számoljunk, sütés után pedig a piskótát ügyesen vágjuk három egyenlő részre.) A tésztát 160 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, majd minimum 2 órán keresztül hagyjuk hűlni. Ez tökéletes idő arra, hogy precízen rendet rakjunk a konyhában és előkészítsük a többi összetevőt. 😀
Az ízes gesztenyéhez a főtt gesztenyét egy lábasba dobjuk, hozzáadunk minden más összetevőt, majd közepes lángon összeforraljuk 5 perc alatt. Ha kész, félrerakjuk és hagyjuk hűlni a fűszeres szirupban.
A mascarponés gesztenyetorta krémje
A krémhez a zselatint és a tejet 1-2 perc alatt közepes hőmérsékleten összemelegítjük egy lábasban, majd félrerakjuk. Robotgéppel összedolgozzuk egy keverőtálban a mascarponét a gesztenyepürével, a porcukorral és a rumaromával, majd beledolgozzuk a zselatinos tejet is. Habzsákba töltjük és hűtőbe dobjuk pihenni minimum 30-40 percre.
A kihűlt piskótákat kiszedjük a formából, és jöhet is a torta összeállítása. Az alsó rétegre nyomunk bőven a krémből, amit szépen elsimítunk rajta. Erre mehet a negyedelt ízes gesztenye, illetve pár szem meggy. Rátesszük a második piskótalapot, ezt is megkenjük krémmel és megpakoljuk gesztenyével, illetve meggyel, majd jöhet az utolsó piskóta. Bőőőven mehet a tetejére és az oldalára a krémből, de arra ügyeljünk, hogy egy keveset tartsunk meg belőle a díszítéshez is.
A torta tetején és oldalán szépen elsimítjuk a krémet, majd megszórjuk a tetejét kakaóporral és körben pöttyöket nyomunk rá a megmaradt gesztenyés krémből. Végül reszelt gesztenyével és pár szem meggyel díszítjük. Miután elkészült a mascarponés gesztenyetorta, érdemes a hűtőbe dobni még minimum 30 perc pihenőre, mielőtt tálalnánk.
- Elkészítési idő: 40 perc
- Sütési idő: 25 perc
- Pihentetési idő: 2 óra 30 perc + minimum 30 perc
Ha tetszett a mascarponés gesztenyetorta recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Ha mindened a mascarpone, akkor ezeket a recepteket is érdemes lecsekkolnod:
Sütőtökös-mascarponés pohárkrém