Hirdetés
Green Kitchen

Nóri kedvenc mézes krémese

Hozzávalók

A krémhez

3 db tojássárgája
64 g cukor
12 g vaníliás cukor
45 g liszt
500 ml tej
180 g vaj
140 g porcukor

A tésztához

500 g liszt
100 g vaj
1 tk szódabikarbóna
1 csipet só
150 g porcukor
80 g tejföl
70 g méz
2 db tojás

A közepére

230 g sárgabaracklekvár

A mázhoz

80 g vaj
60 g forró víz
50 g porcukor
35 g kakaópor
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Nóri kedvenc mézes krémese

Nóri receptje egyszerűen tökéletes, így adta magát, hogy az ő receptjét süssem meg. A klasszikus mézes krémes nem maradhat le a karácsonyi megterített asztalról. Legalábbis szerintem. Ráadásul, csakúgy, mint a zserbót, ezt is elkészítheted (sőt, ajánlott!) akár 3-4 nappal az ünnepek előtt is, mert olyan, mint a jó bor – csak jobb lesz az idő múlásával!
Kipróbáltam, jóóó lett!
34
Hirdetés

Hozzávalók

A krémhez

3 db tojássárgája
64 g cukor
12 g vaníliás cukor
45 g liszt
500 ml tej
180 g vaj
140 g porcukor

A tésztához

500 g liszt
100 g vaj
1 tk szódabikarbóna
1 csipet só
150 g porcukor
80 g tejföl
70 g méz
2 db tojás

A közepére

230 g sárgabaracklekvár

A mázhoz

80 g vaj
60 g forró víz
50 g porcukor
35 g kakaópor
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A krémhez a tojássárgájákat egy lábasban elkeverjük a kétféle cukorra, majd hozzászórjuk a lisztet, csomómentesre keverjük kevés tejjel, végül hozzákeverjük a többi tejet is. Állandó kevergetés közben, közepes lángon puding állagúra főzzük, majd lefedjük egy műanyag fóliával, hogy ne bőrösödjön meg a teteje, és a hűtőbe tesszük lehűlni. A vajat és a porcukrot 4-5 részletben a kihűlt alapba keverjük egy habverővel.

A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a szódabikarbónával és a sóval, hozzákeverjük a többi alapanyagot, és összegyúrjuk. Kétfelé osztjuk a tésztát, lisztezett felületen tepsiméretűre nyújtjuk, ami nálunk 30 x 40 cm-es lapokat jelent. A lapokat egyesével a tepsi hátuljára fektetjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.

A kihűlt lapokat keresztben kettévágjuk, az egyiket megkenjük a krém felével, arra megy egy másik lap, a lekvár, a harmadik lap, a maradék krém, végül a negyedik lap. Ha a lekvár nagyon folyós, 10 gramm expressz zselatin fixszel be lehet keverni, ami így lehűléskor korrektebb réteget képez.

A máz hozzávalóit egy lábasban összemelegítjük, majd a sütire csorgatjuk, és elsimítjuk. A mézes krémest egy éjszakára a hűtőbe tesszük, majd másnap szeleteljük.

klasszikus mézes krémes
Klasszikus mézes krémes

Ha tetszett a mézes krémes receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások