Hozzávalók

1
főre
+
40 g zabos babakekszkeverék (csecsemőknek gyártott keksz teljesen porrá őrölve; zabot is tartalmazzon)
120 ml babavíz
15 g friss, érett mangó
10 g áfonya (friss vagy fagyasztott)
15 g ricotta
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Áfonyás-mangós szivárványpüré

Friss gyümölcsök, tápláló gabonák, krémes fehérjeforrás egyetlen ételben – ráadásul a felnőtteknek is ízleni fog!
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

1
főre
+
40 g zabos babakekszkeverék (csecsemőknek gyártott keksz teljesen porrá őrölve; zabot is tartalmazzon)
120 ml babavíz
15 g friss, érett mangó
10 g áfonya (friss vagy fagyasztott)
15 g ricotta
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A babakekszkeveréket felöntjük a kívánt hőmérsékletű babavízzel. Amíg áll a gabonapép, alaposan megmossuk a gyümölcsöket.

A mangót meghámozzuk, és akkora méretű darabokra vágjuk, mint amekkora az áfonya. Ha a baba pocakja érzékenyebb, a gyümölcsöket párolókosár segítségével, forrásban lévő víz felett pár percig pároljuk.

A ricotta egyik felét hozzáadjuk a mangóhoz, a másik felét pedig az áfonyához. A kétféle keveréket külön-külön egyneműre turmixoljuk.

A kétféle ricottás-gyümölcsös zabpürét összekeverjük a gabonakásával, majd megkínáljuk a babát az étellel.

Ajánlott életkor:

6 hónapos kortól. Egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert, illetve a házi gyermekorvost.

TIPP: Játsszunk a hőmérséklettel! Ezt a pürét langyosan, hidegen, illetve melegen is kínálhatjuk a babának. Ügyeljünk arra, hogy a mangó érett legyen, és ne zöld vagy túlérett (ecetes illatú, romlott).

Tárolás:

Ha eltennénk későbbre a hűtőbe, ügyeljünk arra, friss legyen a püré, ne olyan, amelyben a baba szájából a kanál beleért. Lehet az ételből dupla adagot készíteni, és hűtőben tárolni 1-2 napig.

áfonyás mangós zabpüré
Áfonyás-mangós szivárványpüré

Ha tetszett az áfonyás-mangós zabpüré receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

 (Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a baba életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. Érdemes szem előtt tartani, hogy az, ha kiköpi a pürét, nemcsak a nemtetszését fejezheti ki (lehet, hogy nem tetszik neki a hőmérséklet, az állag, egy reflex is okozhatja stb.). Hagyatkozzunk a jelzéseire, mutatni fogja, ha nem kér többet (pl. elfordul, becsukja a száját, eltolja a kanalat stb.). A fenti adag 200 g készételre vonatkozik, amely irányadó mennyiség egy 6-7 hónapos babának. Ez nem jelenti azt, hogy minden egyes baba ennyit fog enni, ez csupán kiindulási alap. Ha a baba idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiség növelendő – készítsünk dupla vagy másfélszeres adagot, és a maradékot rakjuk el későbbre. A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).

Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?