Álompüré

Laktózmentes

Laktózmentes

Vegán

Vegán

Hozzávalók

1
főre
+
30 g zabos babakekszkeverék (babakeksz és babazabpehely keveréke)
90 ml babavíz
40 g eper (friss vagy fagyasztott)
50 g érett banán
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Álompüré

Sokoldalú, ízletes étel, amely a banánnak és a püré magas tápláló hatásának köszönhetően segíthet az alvásban.
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

1
főre
+
30 g zabos babakekszkeverék (babakeksz és babazabpehely keveréke)
90 ml babavíz
40 g eper (friss vagy fagyasztott)
50 g érett banán
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A babakekszkeveréket felöntjük a kívánt hőmérsékletű babavízzel.

Amíg a gabonapép áll, alaposan megmossuk mind az epret – ez azért fontos, mert szennyezett lehet peszticidekkel, azaz növényvédő szerrel –, mind a banánt. Ez akkor is szükséges, ha bio hozzávalókkal dolgozunk. Ha érzékenyebb babáknak készítjük a pürét, az epret egy kicsit meg is lehet hámozni, így a pürében nem lesznek apró magvak. Amennyiben az eper fagyasztott, egyszerűen felengedjük, majd hőkezeljük.

álompüré - epres-banános zabpüré
Álompüré – epres-banános zabpüré

A gyümölcsöket hasonló méretű darabokra vágjuk. Ha a baba pocakja érzékenyebb, az epret nyugodtan meg lehet párolni (párolókosárban, 3-4 perc erejéig). A banánt nem szükséges hőkezelni.

A gyümölcsöket leturmixoljuk, majd hozzákeverjük a már kész gabonapéphez.

TIPP: A püré adagját meg is duplázhatjuk, mert a hűtőben maximum másnapig eláll, bár a banán miatt a színe változhat, ez azonban nem befolyásolja a minőségét. Fontos, hogy amennyiben hűtjük a pürét, az friss legyen, tehát ne olyan, amelybe már beleért a kanál a baba szájából – ez ugyanis bizonyos kórokozók elszaporodásához vezethet.

Ügyeljünk arra, hogy egynemű pürét kapjunk, ne maradjanak benne apró darabok,  ugyanis a baba öklendezhet tőle.

Ajánlott életkor:

A zabpürét 6 hónapos kortól lehet adni a gyereknek, azonban egyéni állapotok esetén – pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb. – az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, a fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost.

TIPP: Játsszunk a hőmérséklettel: ezt a pürét langyosan, hidegen, illetve melegen is kínálhatjuk a babának. Ügyeljünk arra, hogy a banán érett, illetve túlérett legyen, ne zöld, utóbbi ugyanis emésztőrendszeri problémákat okozhat.
Az epret nyugodtan kihagyhatjuk, ebben az esetben 1 egész banán szükséges (és így kisebb babáknak is adhatjuk a pürét); de az epret helyettesíthetjük más gyümölccsel (pl. magozott meggy) is.

Ha tetszett az epres-banános zabpüré receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, esetleg fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.

(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a baba életkora, állapota, akár kedve szerint változik. Ha kiköpi a pürét, nem csak a nemtetszését fejezheti ki: lehet, hogy nem tetszik neki a hőmérséklete, az állaga, de egy reflex is okozhatja stb. Hagyatkozzunk a jelzéseire, mutatni fogja, ha nem kér többet (pl. elfordul, becsukja a száját, eltolja a kanalat stb.). A fenti adag 200 g készételt jelent, amely irányadó mennyiség egy 6-7 hónapos babának. Ez nem jelenti azt, hogy minden egyes baba ennyit fog enni, ez csupán kiindulási alap. Ha a baba idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiség növelendő – készítsünk dupla vagy másfélszeres adagot, és a maradékot rakjuk el későbbre. A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?