Cukor, só és fűszerek a babának: tényleg kerülni kell őket?

Hirdetés

Cukor, só és fűszerek a babának: tényleg kerülni kell őket?

Hirdetés
Az anyukás csoportokban gyakran látni a vitát: az egyik anyuka a nagyi piskótatekercséből ad a babának, a másik anyuka kizárólag organikus zöldségeket, gyümölcsöket kínál a sajátjának. Harcolnak egymással, hogy vajon kinek van igaza, ki tesz jót: aki nem ad a gyerekének sós vagy cukros ételeket, vagy aki igen? Én azt gondolom, hogy ez a kérdés nem fekete vagy fehér, az étel nem rossz vagy jó.
Hirdetés

A szakirodalom is azt mondja, hogy a magzat is érez ízeket az anyaméhen belül – azt, amit az anyukája eszik. A szoptatott baba az anyatejen keresztül is érzi az ízeket – van, akit például kifejezetten zavar, ha az anyukája fokhagymát eszik. Aztán jön a hozzátáplálás: jó esetben az ízek, állagok, hőmérsékletek tömkelege.

A kutatásokból tudjuk, hogy minél több ízt ismer meg a gyermek a korai években, annál kisebb a valószínűsége, hogy később evésproblémái lesznek. Az édes íz szeretetével és elfogadásával születünk, ennek evolúciós oka van: ami édes, az biztonságos, míg ami keserű, az méreg lehet. Éppen ezért nehéz megszerettetni a gyermekkel a zöldségeket. Arról nem is beszélve, hogy vannak úgynevezett szuperérzékelők, akik sokkal jobban érzik az ízeket, mint társaik. A gyermekek egyébként is jobban érzik az ízeket, hát még ha a keserű vagy a savanyú erősödik fel. Ezért kínáljuk őket az első évben is mind az öt ízzel (sós, édes, savanyú, keserű, umami – utóbbi például a parmezán sajtban vagy a szójaszószban van). Nem szabad feladni, ha elutasítja, pár hét múlva próbálkozzunk újra mással párosítva vagy más formában.

cukor és só a babáknak
Fotó: Pexels

Amit anya eszik, az biztonságos

Hiszen a baba látja, hogy a szülei, akiben bízik, mit vesznek a szájukba. Fel sem merül benne, hogy az káros lenne. Ha anya és apa eszi, azt gondolja, neki is jó. És részben igaza van. Nem sok dolog van, ami az első egy évben kerülendő (erről bővebben itt írtunk).

Szakemberként mindig elmondom, hogy ne kezeljünk úgy egy cseperedő gyermeket, mint egy krónikus beteg, frissen műtött, diétázó embert. Utóbbinál van olyan szintű diéta, amit általában a hozzátáplálás ideje alatt sajnos sokan, hosszú hetekig adnak a babáknak: pépek, íztelenség, sótlanság, natúr ízek, szobahőmérséklet, fűszermentes ételek. 

A babáknak ugyan valóban jó, ha a hozzátáplálás első néhány hetében a natúr, valódi ízeket ismerik meg, például az édesburgonyát, az almát, a répát, a burgonyát, de aztán jöjjön mellé a hús, a tejtermék, és ameddig pürés a kicsi, hígítsunk a család húslevesével vagy zöldségalaplével. A pürékhez használhatunk fűszereket is, csak arra figyeljünk, hogy nagyobb darab zöldfűszer ne kerüljön bele, nehogy félrenyelje a baba. A hideg, a meleg (nem forró), illetve a szobahőmérséklet is ekkor kerül már képbe, itt az ideje megismertetni velük a babát. A darabos ételeknél maradhatnak a fűszerek! 

Amit ajánl a szakirodalom, az a só és a cukor kerülése

A só rendszeresen adva, kisebb mennyiségben is megterheli a vesét. 1 éves életkor alatt 1 g/nap, 1 és 2 éves kor között 2 g/nap az ajánlás. Ezt könnyű túllőni, de azért látható, hogy ez nem 0 g. Nem is tudna nulla lenni, hiszen alapélelmiszereink is tartalmazzák. 

A cukor, mindegy hogyan nevezzük – melasz, méz, nádcukor, kókuszvirágcukor –, csak cukor. Vannak még a természetes és mesterséges édesítőszerek, de vagy nem vizsgálták őket, vagy minimális mennyiségben, csak szükség esetén engedélyezettek babakorban (pl. ha anyagcserebeteg a gyermek/anya). 

A cukor édes ízét a sütikben nagyon jól lehet almaszósszal vagy banánpürével helyettesíteni. Úgy gondolom, hogy 1 éves életkor felett a nagyi sütije sem árt meg, hiszen nem mindennap ezzel kel és fekszik a család. 

cukor és só a babáknak
Az egyéves szülinapi tortájának sem szabad cukorban úsznia Fotó: Freepik

Egy kalácsot is el lehet készíteni cukor nélkül, használjunk hozzá édes fűszereket: vaníliát, fahéjat, kardamomot. Külön jó, hogy ha már süti, valamilyen hasznos táplálékot is tartalmaz, pl. nagyrészt gyümölcsöt (almás pite, barackos piskóta, meggyes rétes) vagy tejterméket (pl. túrós rétes, sajttorta).

Kommunikáció

Célszerű a szülőknek megbeszélni, mit gondolnak erről. Például hogyan fogtok reagálni, ha ovis lesz a gyermek, és kap majd olyan ételeket, amiket ti nem feltétlen adnátok neki otthon enni? Gond lesz az, ha örül a csokitortának, vagy ha azt mondja a ketchupos chipsre, hogy még sosem evett ilyen finomat? 

Ezekre találjuk meg magunk a választ, de ne feledjük: az étel nem rossz vagy jó. A változatosság a lényeg, és az, hogy tudjuk, gyermekünk fejlődő szervezetének mire van szüksége. Ne feledkezzünk meg a lelkéről sem, figyeljünk arra, milyen érzések társulnak az ételekhez, étkezéshez. Én azt gondolom, olyakor belefér a nasi, a napi sok-sok zöldség és gyümölcs, fehérjeforrás és gabonaféle mellett. Ízekre fel!

Ha tetszett a cikk, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?