Főzés gyerekekkel: álom vagy rémálom?

Hirdetés

Főzés gyerekekkel: álom vagy rémálom?

Hirdetés
Lehet ez is meg az is. De az biztos, hogy nagy kaland szülőnek és gyereknek egyaránt. Lássuk, mik a gyerekekkel való ételkészítés előnyei!
Hirdetés

Boldog tudatlanság, avagy az első közös főzés előtti idők…

Gyakran látni csinosan felöltözött anyukákat újságokban vagy az interneten, hatalmas, már-már természetellenes mosollyal az arcukon, ahogy a picikkel közösen tevékenykednek a konyhában. Szinte már a képek látványától kedvet kap az ember, hogy besétáljon egy közeli oviba néhány gyerekért, hogy aztán közösen megsüthessenek egy meggyes piskótát. 

Amíg a kicsik a pocakunkban vannak, tervezgetjük a közös sütést-főzést velük: természetesen minden konyhai műveletet, praktikát megtanítunk majd nekik.

Ahogy cseperedik a kicsi, egyre érdeklődőbbé válik, vajon mi és hogyan készül a konyhában? Aztán, amikor először simítja végig édes kis paradicsomszószos kezével a fehér falat, vagy önt a testvérére negyed kiló lisztet, akkor realizálódik: gyerekekkel ételt készíteni nem is olyan egyszerű, mint ahogy azt elképzeljük, vagy ahogy az megelevenedik a közösségi médiában. 

főzés gyerekekkel
Forrás: Freepik

A sok maszat és a hónapokig (évekig) tartó kialvatlanság sok mindenre képes: például arra, hogy amíg a gyerekek egyedül játszanak, addig titokban, lopott másodpercekben készítsük el az ebédet.

Most, hogy mindenki elbátortalanodott, hogy a gyermekét a konyha közelébe engedje, lássuk, mik a gyerekekkel való ételkészítés előnyei! 

Miért érdemes mégiscsak bevonni a kicsiket a főzésbe? 

– Ha szeretnénk, hogy az ételekre nyitott, „jó evő” gyerekünk legyen, akkor mindenképp érdemes.

Nem véletlenül szoktuk válogatós gyermekek szüleit bátorítani arra, hogy főzzenek közösen a picikkel. Ha nemcsak az asztalnál ülve találkozik a kész étellel, hanem már a bevásárlás, főzés során is, akkor sokkal jobban megismeri az alapanyagokat. A sok pozitív tapasztalattal növeljük az esélyét, hogy egyszer megkóstolja, sőt meg is szeresse az adott élelmiszert.

Ez hosszú távon befolyásolja egészségét, ugyanis minél többféle alapanyagot, ételt elfogad gyermekünk, annál inkább csökken az esélye, hogy bármiféle hiányállapot alakuljon ki nála. 

Ha érdeklődik, szeretne részt venni a főzésben, akkor érdemes kihasználni a gyermeki kíváncsiságot. Azonban, ha inkább mást játszana, akkor nem érdemes erőltetni, hiszen azzal pont az ellenkezőjét érjük el, növeljük az ellenállást. 

– A családi köteléket is erősíthetjük a hagyományokon és recepteken keresztül.

Például a dédmama pogácsája, amit azóta a sokadik generáció készít el, más szerint lehet, hogy csupán egy egyszerű pogácsa, de a család számára benne van minden régi közös emlék. Amit persze jó feleleveníteni és megosztani egymással. 

– Kipróbálhatják, milyen csapatban dolgozni. 

Az ételkészítés közösen eltöltött, minőségi idő, mely során van lehetőségük gyakorolni, milyen is együtt „dolgozni” másokkal. Ez ugye nem egyszerű dolog, még sokszor felnőttként sem, és nem is feltétlenül konfliktusmentes, pláne, ha több kisgyermek is van a családban. Ha viszont van lehetőségük ilyen helyzeteket is megoldani, akkor az segíthet, hogy az iskolában, később pedig a munkahelyen gördülékenyebben együttműködjenek a többiekkel. 

Forrás: Freepik

– Növeljük az önbizalmukat!

Fontos, hogy bármennyire is nehéz olykor, de igyekezzünk türelmesek lenni velük szemben! 

Ők még nem tudnak olyan ügyesen szeletelni, keverni, de akkor fogják megtanulni, ha egy elfogadó, biztató közegben van lehetőségük gyakorolni. 

Ha náluk hagyjuk a fakanalat, lehet, hogy az ebéd egy picit később kerül az asztalra, de az biztos, hogy erősítjük bennük: sok gyakorlással ők is képesek lesznek elkészíteni. 

Fő a biztonság…

Sokszor hallani az aggódó ismerősöktől: „a konyha veszélyes terep, nem szabad a piciket a közelébe engedni!” Ugyan valóban előfordulhatnak balesetek, de mielőtt megrendelnénk a rácsot a konyhánk ajtajára, inkább tegyük „gyerekbiztossá” a fedélzetet! Pakoljuk számukra elérhetetlen helyre a tisztítószereket, ecetet, mosogatótablettát, hiszen ezek súlyos sérüléseket okozhatnak a gyermek bőrére, szemébe vagy szájába jutva! Ha a tűzhelyen vagy sütőben forró étel van, ügyeljünk, hogy gyermekünk ne menjen közvetlenül a közelébe! 

Fontos az is, hogy koruknak megfelelő feladatokat bízzunk rájuk. Például a babák segíthetnek megmosni a zöldségeket, a tipegők egy műanyag késsel szeletelhetnek puha gyümölcsöket, nagyobb óvodások már a zöldséghámozásban is profik lehetnek.

Szóval irány a konyha, kalandra fel!

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?