Hogyan tanítsuk meg a babát inni?

Hirdetés

Hogyan tanítsuk meg a babát inni?

Hirdetés
Az ivásra szoktatás időszakát jó kihasználni arra, hogy a kisgyermek a megfelelő italokat kedvelje meg. Így egész élete során egészséges mintákat, magatartásokat sajátíthat el, és a víz válhat számára a normává.
Hirdetés

Egy mérnöknek egyszer régen elege lett abból, hogy a gyermeke állandóan kiöntötte az innivalót, így született meg a csőrös, csöpögésmentes itatókulacs. Azt gondolnánk, kötelező eleme a babatáplálásnak, pedig nem így van. A legtöbb evésterapeuta úgy gondolja, az eszköz túlzott használatának lehetnek bizonyos hátrányai.

A baba nyelvecskéje az első életévében előre-hátra mozog, majd később, az idő folyamán változik: a nyelv emelkedik, a nyelésminta fejlődik, az állandó lefogás pedig (azaz amikor a nyelv első harmadát lefogja egy kulacsvég) hátráltathatja ezt a fejlődést. Sőt, az evést, a beszédfejlődést, a légzést és a nyelést is befolyásolhatja. Persze ez az állandó, hosszabb ideig tartó kizárólagos használatnál igaz. Ugyanez érvényes a cumisüvegből történő folyadékivásra is (ne ezt használjuk vízivásra!).

Ezek helyett inkább a szívószál használatát javaslom.

A szilikon szívószál használata hosszú távon csak előnyt jelent: nem fogja le a baba nyelvét, illetve megdolgoztatja a száj körüli izomzatot. A pohár is jó lehet, de ezt eleinte biztosan ki fogják borítani a babák; a szívószálas kulacs csökkentheti ennek veszélyét. A szelepes szívószálat én kevésbé szeretem, mert nehezebb felszívni vele a folyadékot. 1-1,5 éves korban a baba már anélkül tud majd inni pohárból, hogy magára öntené a tartalmát. 

Fotó: Pexels

Hogyan tanítsuk meg a babát inni szívószállal?

A szívószálas kulacs a kisbabának eleinte kihívást jelent, éppen ezért:

1. Vegyünk elő egy sima feles poharat. Tegyünk bele olyan gyümölcspürét, amit a baba szeret, és kicsit hígítsuk fel vízzel. Azért nem rögtön vizet teszünk bele, mert a szívás erőssége eleinte nem fog a babának menni, gyümölcspürével gyakorolhat, és nem kerül hirtelen sok folyadék a szájába.

2. Egy szilikon szívószálat vágjunk kb. mutatóujjnyi hosszúságúra, és állítsuk bele a pohárba.

3. Mi magunk szívjunk fel a szívószálba gyümölcspürét, majd fogjuk be a szívószál felső végét a kezünkkel.

4. Érintsük az ülő baba szájához a szívószálat, és nyomjuk ki a pürét. Hagyjuk, hogy szívja. 

5. Idővel: egyre lejjebb fogjuk be a szívószálat, így a babának egyre jobban kell majd szívnia. 

6. Ha ez már megy, adjuk neki a poharat, és napról napra jobban hígítsuk fel a gyümölcspürét. Pár nap elteltével jöhet a sima víz, ekkorra a baba már ügyesen fogja használni a szívószálat.

7. Ekkor térjünk át egy szívószálas kulacsra. A szívószálat vágjuk rövidebbre, hogy a baba nyelvének éppen csak a hegyéig érjen, ne lógjon rá a nyelvére. A kulacs ne legyen túl nagy, így a szívószál sem lesz benne túl hosszú. Ha így lenne, a babának nagyon megerőltető lenne az ivás. 

hogyan tanítsuk meg a babát inni?
Fotó: Pexels

Mikortól adjunk inni a babának?

Amint a hozzátáplálás elkezdődik, lehet próbálkozni a fenti módszerrel. Ne aggódjunk, ez pár korty, vagy annyi sem lesz. A szoptatás és/vagy a tápszeres táplálás a hozzátáplálás előtti időszakban fedezi a gyerkőc folyadékigényét, és ez az igény a hozzátáplálás megkezdése után sem változik túlzottan. A baba folyadékszükségletéhez az anyatejen, illetve tápszeren kívül az ételek víztartalmát is vegyük figyelembe. A túlzott itatás sajnos akár úgynevezett vízmérgezést is okozhat, illetve a baba fogyását is eredményezheti.

Ezért az első évben pár korty folyadékban gondolkodjunk (összesen kb. napi 120-240 ml), evés közben/után kínálva a babát. Ha aggódsz, és csökken a pisis pelusok száma is, kérd a gyermekorvos segítségét!

Fotó: Unsplash

Mit adjunk neki inni?

Az erről szóló nemzetközi ajánlás konszenzusnyilatkozatnak tekinthető, rengeteg szervezet egyetért vele. Én is ezt használom, 5 éves korig nagyon jól szemléltet mindent. 

Eszerint 3 kategória van, nézzük meg 6 hónapos és 1 éves kor között:

Ajánlott italok:

  • Ivóvíz: vizsgáltassuk be az otthoni csapvizet, mert az ólom Magyarországon több helyen valós veszélyt jelent!). Itt tudjátok bevizsgáltatni.
  • A babavíz szuper, szeretem ajánlani

A vízszűrőt 3 éves kor alatt nem igazán ajánlják a hazai vizsgálatok alapján: olvashatsz róla IT

Korlátozottan ajánlott italok

  • Gyümölcslé: nem helyettesíti a gyümölcsfogyasztást, ellenben károsíthatja a fogzománcot és hasmenést okozhat. Bizonyos egyéni esetekben, szakember által ajánlva használható, pl. székrekedéskor. (Megjegyezném, ha pl. egy kis narancslé kell a babaétel elkészítéséhez, az nem ide tartozik.)
hogyan tanítsuk meg a babát inni?
Fotó: Unsplash

Nem ajánlott italok

  • Növényi italok: Ezek NEM tejek, nem babáknak gyártják őket. Arra jók, hogy egy tejmentes diétánál pótolni tudjuk a tejet a receptben, de a tápanyagtartalmuk nem jó, nem csecsemőtáplálásra valók. Normál esetben ezekre nincs is semmi szükség kisgyermekkorban, csak akkor szokás használni, ha a tejfehérje tünetet okoz a babának, és szakorvosi papír van arról, hogy tejmentes diéta szükséges – ám ekkor is csak minimális mennyiségben, nem az összes receptben, és csak olyan verziót, amelyben van hozzáadott vitamin és kalcium. Túlzott fogyasztásuk kisgyermekkorban fehérje- és energiahiánnyal jár, így alultápláltságot és növekedésromlást okozhat.
  • Junior italok: A WHO és a legtöbb gyermekgyógyász-szervezet szükségtelennek tartja ezeket a termékeket, és alkalmatlannak anyatej-helyettesítés céljából. A csecsemők és a kisgyermekek számára a tápanyagellátást elsősorban anyatejjel és/vagy az anyatej-helyettesítő tápszerekkel kell biztosítani, majd egyre inkább egészséges ételekkel és italokkal, a hozzátáplálás egyre bővülő kínálatával. Ha ez eleinte nem működik, az ismételt expozíció (kínálás) segíthet. Nincs szükség ezen termékek rutinszerű használatára. Én akkor szoktam ajánlani, a gyermek-gasztroenterológussal egyeztetve, ha a gyermeknek növekedési gondja van; vagy valamiért csökken a fehérjebevitele, és inni tud csak; de a különösen szelektív evő gyerekeknek is segíthet, akik csak inni szeretnek (amíg meg nem szerettetjük velük a finomságokat☺). De ebben az esetben sem az étel helyett adjuk, hanem pl. a gofri mellé, és csak akkor, ha szükséges. 
  • Tej (állati): főzéshez napi 1 dl-ig engedélyezett, de italként nem, mivel vashiányt, bélvérzést okozhat! Tehát pl. palacsintatésztához lehet használni, de reggeli mellé italként ekkor még ne adjuk. 
  • Egyéb, nem ajánlott italok: Ízesített tejitalok, cukortartalmú italok, alacsony kalóriatartalmú italok, koffeintartalmú italok (pl. tea – nem mindegyik tartalmaz koffeint, de inkább a vizet ajánljuk). 

Mindenképpen jó ezt a kritikus, korai időszakot kihasználni arra, hogy a kisgyermek a megfelelő italokat fogyassza és kedvelje meg. Így egész élete során egészséges mintákat, magatartásokat sajátíthat el, és a víz válhat számára a normává.

Ha tetszett a cikk, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hivatkozás:

https://healthydrinkshealthykids.org/app/uploads/2019/09/HER-HealthyBeverageTechnicalReport.pdf

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások