Hozzávalók
A hamburgerzsemléhez
- 300 g + 0,5 ek finomliszt + a formázáshoz
- 4 g porélesztő
- 1 tk só
- 1 db tojás + 1 db a lekenéshez
- 50 g vaj
- 150 ml tej
- 2 tk kristálycukor
- 2 tk piros ételfesték
- 1 tk szezámmag
- 1 tk egész mák
A szószhoz
- 2 ek ketchup
- 2 ek majonéz
- 1 ek mustár
A hamburgerhúshoz
- 700 g darált pulykahús
- 1 ek kacsazsír
- 1 csokor friss petrezselyem
- 2 tk fokhagyma-granulátum
- 30 ml étolaj
- só
- 150 g szeletelt ementáli sajt
A sült cukkinihez
- 1 db cukkini (200 g/db)
- só
- 1 tk oregánó
Az összeállításhoz
- 2 db paradicsom (90 g/db)
- 80 g csemegeuborka
- ½ fej fodros saláta
A krumplihoz
- 500 g mosolygós burgonya
- bő étolaj a sütéshez
Pulykahamburger
Hozzávalók
A hamburgerzsemléhez
- 300 g + 0,5 ek finomliszt + a formázáshoz
- 4 g porélesztő
- 1 tk só
- 1 db tojás + 1 db a lekenéshez
- 50 g vaj
- 150 ml tej
- 2 tk kristálycukor
- 2 tk piros ételfesték
- 1 tk szezámmag
- 1 tk egész mák
A szószhoz
- 2 ek ketchup
- 2 ek majonéz
- 1 ek mustár
A hamburgerhúshoz
- 700 g darált pulykahús
- 1 ek kacsazsír
- 1 csokor friss petrezselyem
- 2 tk fokhagyma-granulátum
- 30 ml étolaj
- só
- 150 g szeletelt ementáli sajt
A sült cukkinihez
- 1 db cukkini (200 g/db)
- só
- 1 tk oregánó
Az összeállításhoz
- 2 db paradicsom (90 g/db)
- 80 g csemegeuborka
- ½ fej fodros saláta
A krumplihoz
- 500 g mosolygós burgonya
- bő étolaj a sütéshez
A pulykahamburger zsemléjéhez egy tálba öntjük a lisztet, az élesztőt, a sót, a tojást, a vajat, a tejet, a cukrot, és az egészet bedagasztjuk. Amikor összeállt a tészta, kettészedjük, és az egyik feléhez piros ételfestéket keverünk. Ha nehezen venné fel a tészta az ételfestéket, egy fél kanál lisztet adjunk hozzá. Amikor bedagasztottuk a tésztát, langyos helyen kb. a duplájára kelesztjük. Színenként 4 egyenlő részre szedjük tésztát, bucikat formázunk belőlük és fóliával letakarva további 20 percig kelesztjük. A zsemlék tetejét megkenjük a felvert tojással, tetszőlegesen megszórjuk a tetejüket a szezámmal és a mákkal, majd betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe 20 percre és megsütjük őket.
A szószhoz egy tálban összekeverjük a ketchupot, a majonézt és a mustárt, majd félretesszük.
A húshoz hozzáadjuk a kacsazsírt, a frissen felaprított petrezselymet és a fokhagyma-granulátumot, és összedolgozzuk. 8 részre szedjük a keveréket és húspogácsákat formázunk belőlük. Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, és közepesen erős hőfokon, oldalanként 1,5-2 perc alatt megsütjük azokat. Fordításnál sózzuk és egy szelet sajtot teszünk rá.
A cukkiniket 0,5 cm-es karikákra vágjuk és kevés olajon, közepesen erős hőfokon, oldalanként 1-1,5 percig sütjük. Sütés közben sózzuk és oregánóval ízesítjük.
A paradicsomot és az uborkát felkarikázzuk, a krumplikat pedig bő olajban kisütjük, majd tálalunk.
Tálalás
A megsült bucikat kettévágjuk, az aljukat megkenjük a szósszal, rátesszük a salátalevelet, a húspogácsát, a cukkinikarikákat, a paradicsomot és az uborkát. A bucik tetejét is megkenjük a szósszal és lezárjuk vele a hamburgereket. És természetesen a mosolygós krumplikról se feledkezzünk meg a pulykahamburger mellé. 😉
- Elkészítési idő: 1,5 óra
- Sütési idő: 20 perc
Ha tetszett a pulykahamburger receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!