Szaftos húsgolyó zöldséges szószban

Hozzávalók

4
főre
+

A húsgolyóhoz

1 db zsemle
60 ml tej
125 g darált sertéshús
2 ek reszelt parmezán
1 db tojás
½ db alma reszelve
1 tk olívaolaj

A szószhoz

1 szál sárgarépa
½ fej lila hagyma
1 tk olívaolaj
100 ml víz
50 g sült sütőtökhús
½ ek ketchup
1 tk balzsamecet
ízlés szerint só
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Szaftos húsgolyó zöldséges szószban

A legpuhább húsgolyó gyerekeknek, tele vassal és különleges ízekkel.
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+

A húsgolyóhoz

1 db zsemle
60 ml tej
125 g darált sertéshús
2 ek reszelt parmezán
1 db tojás
½ db alma reszelve
1 tk olívaolaj

A szószhoz

1 szál sárgarépa
½ fej lila hagyma
1 tk olívaolaj
100 ml víz
50 g sült sütőtökhús
½ ek ketchup
1 tk balzsamecet
ízlés szerint só
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

Húsgolyó:

A szaftos húsgolyóhoz a zsemlét apró darabokra tépkedjük, és beáztatjuk a tejbe. 1 perc után kinyomkodjuk belőle a tejet, és egy nagy tálba tesszük. Beleöntjük az összes többi hozzávalót, és formázható masszát gyúrunk belőle vizes kézzel. Egyforma nagyságú golyókat formázunk a masszából – lehet kisebb vagy akár henger formájú is –, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. Meglocsoljuk olívaolajjal (akár spray formájában), és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük úgy, hogy félidőben megfordítjuk őket.

Szósz:

Amíg sülnek a húsgolyók, elkészítjük a szószt.  A sárgarépát kis kockákra vágjuk, és félretesszük. A hagymát apróra vágjuk, és az olívaolajon, forró serpenyőben kb. fél perc alatt kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a sárgarépát, fél percig ezzel is pirítjuk. Ekkor felöntjük vízzel, felforraljuk, belekeverjük a sütőtököt, a ketchupot, a balzsamecetet, és amíg a zöldségek teljesen meg nem puhulnak, addig közepes lángon rotyogtatjuk. Ezután botmixerrel homogénre pürésítjük a szószt, ha kell, ízesítjük még sóval, balzsamecettel, ketchuppal. 

A megsült húsgolyókat beledobjuk a szószba, és innen kiemelve, akár kis pálcikával átszúrva tálaljuk.

Az egyik legpuhább húsgolyó, ami tele van zöldségekkel, finom ízekkel és fehérjével is. Vasban gazdag, így különösen ajánlom, akár kisbabának is. Nekik érdemesebb golyó helyett hengert formázni (így lesz finger food, melyet könnyedén fognak tudni enni). 

TIPP: A nyers húsgolyókat nyugodtan fagyasszátok le, így 2 hónapig eláll. Amikor szeretnétek, sütőben ugyanígy készítsétek el! 

Elkészítési idő: 35 perc

szaftos húsgolyó
Szaftos húsgolyó zöldséges szószban

Ajánlott életkor:

darabos ételt már gond nélkül fogyasztó gyerekeknek, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!

Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.

Ha tetszett a szaftos húsgolyó receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?