Hozzávalók

1
adag
+

1 l alapléhez (kb. 5 püré hígítására alkalmas)

1 db burgonya
1 szál sárgarépa (kb. 150 g/szál)
1 szál fehérrépa (kb. 120 g/szál)
2 db koktélparadicsom
1 ek olívaolaj
1 l víz (kb)
½ csokor friss petrezselyem

1 főre (a püréhez)

2 - 3 db bébi paradicsom
50 g édesburgonya
40 g lazacfilé (bőr nélkül)
2 ek olívaolaj
300 ml alaplé
15 g bébispenót
2 levél friss bazsalikom
5 g reszelt parmezán
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Lazacos-spenótos édesburgonya-püré

Az omega-3-zsírsavak nagyon fontosak a baba idegrendszerének fejlődése szempontjából, és ennek egyik fő forrása a hal, például a lazac. Ez a püré egyáltalán nem megszokott, hiszen tele van ízekkel, és persze tápanyagokkal.
Hirdetés

Hozzávalók

1
adag
+

1 l alapléhez (kb. 5 püré hígítására alkalmas)

1 db burgonya
1 szál sárgarépa (kb. 150 g/szál)
1 szál fehérrépa (kb. 120 g/szál)
2 db koktélparadicsom
1 ek olívaolaj
1 l víz (kb)
½ csokor friss petrezselyem

1 főre (a püréhez)

2 - 3 db bébi paradicsom
50 g édesburgonya
40 g lazacfilé (bőr nélkül)
2 ek olívaolaj
300 ml alaplé
15 g bébispenót
2 levél friss bazsalikom
5 g reszelt parmezán
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

Először elkészítjük a zöldségalaplevet, amihez a burgonyát, a sárgarépát, a fehérrépát és a paradicsomot hasonló méretűre vágjuk. Felforrósítunk 1 evőkanál olívaolajat, és rátesszük a zöldségeket. 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük kb. 1 liter vízzel. Hozzáadunk néhány megtisztított petrezselyemlevelet is. Felforraljuk, majd alacsony lángon, letakarva főzzük 35-40 percig. Ezután leszűrjük az egészet, és félreteszünk kb. 200 ml-t a püréhez. A többi alaplevet a hűtőben tároljuk, vagy porciózva lefagyasztjuk. 

A püréhez a paradicsomot és az édesburgonyát apró kockákra vágjuk. A lazacot pedig falatnyi darabokra kockázzuk, és jól átnézzük, nehogy szálka maradjon benne. 

Olívaolajat hevítünk erős lángon egy serpenyőben, rádobjuk az édesburgonya-kockákat, és kevergetve kicsit megpirítjuk. 1-2 perc után mehet mellé a paradicsom. Újra 1 perc kevergetés, pirítás után felöntjük az egészet kb. 100 ml alaplével. Lefedjük, közepes lángra kapcsolunk, és kb. 15 percig főzzük. Amikor a zöldségek puhák, az edénybe tesszük a lazackockákat és a bébispenótot. Még egy kicsi (kb. 50 ml) zöldségalaplevet öntünk alá, és 5 percig fedő alatt főzzük. 

Ezután a beletesszük az edénybe a bazsalikomot, a parmezánt, és az egészet botmixerrel pürésítjük, amíg el nem érjük a kívánt állagot (alaplével hígíthatjuk még, ha szükséges). 

Lazacos-spenótos édesburgonya-püré
Lazacos-spenótos édesburgonya-püré

Az omega-3-fogyasztás miatt érdemes rendszeresen (heti 2-szer, kortól függően baba-, kisgyermektenyérnyi adagot) halat kínálni a gyermeknek. Vannak olyan halak, melyek fogyasztása, higanytartalmuk miatt, nem ajánlott rendszeresen, ezek a cápa, a makréla és a kardhal.

TIPP: Alaplével hígítsuk a püréket, így ízben gazdagok lesznek, és plusz tápanyagot adunk a finomsághoz. Alaplevet főzni könnyű: olyan alapanyagokból, amelyek már be vannak vezetve a babának, pl. répa, zellergumó, petrezselyemzöld, paszternák, burgonya. Nagy adagot érdemes készíteni, és 2-300 ml-es adagokban fagyasztani, így amikor csak tudjuk, elő tudjuk venni (forralás után használható így). 
  • Előkészítési idő: 20 perc
  • Főzési idő: 20 perc
  • Összesen: 40 perc

Ajánlott életkor:

A hozzátáplálás kezdetétől (ne elsőként kínált püréként), ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!

Mindig friss pürét tegyünk el a hűtőbe, soha ne olyat, amelyhez hozzáért a baba szájából a kanál. Lehet az ételből dupla adagot készíteni, és hűtőben tárolni 1-2 napig. 

Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.

(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a baba életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. Ha kiköpi a pürét, azzal nem csak azt fejezi ki, hogy nem ízlik neki (lehet, hogy nem tetszik neki a hőmérséklet vagy az állag, de egy reflex is okozhatja stb.). Hagyatkozzunk a jelzéseire, mutatni fogja, ha nem kér többet (pl. elfordul, becsukja a száját, eltolja a kanalat stb.).

A fenti adag 200 g készételre vonatkozik, amely irányadó mennyiség egy 6 hónapos babának. Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes baba ennyit fog enni, ez csupán egy kiindulási alap. Ha a baba idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell, készítsünk dupla vagy másfélszeres adagot, és a maradékot rakjuk el későbbre. A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).

Ha tetszett a lazacos-spenótos édesburgonya-püré receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?