Hozzávalók
A lepénykenyérhez
- 250 g burgonyapüré vagy főtt, áttört burgonya
- 1 db tojás
- 20 g tej
- 20 g reszelt sajt (pl. gouda vagy cheddar)
- 150 g búzaliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 ek olaj
A tejfölös mártogatóshoz
- 1 csipet friss vagy szárított kapor
- 2 dl tejföl
- ½ db bio/kezeletlen citrom leve
- só
Friss zöldségek*
- 1 db kígyóuborka vagy 3 db mini, ropogós uborka
- 1 db piros kaliforniai paprika
Hozzávalók
A lepénykenyérhez
- 250 g burgonyapüré vagy főtt, áttört burgonya
- 1 db tojás
- 20 g tej
- 20 g reszelt sajt (pl. gouda vagy cheddar)
- 150 g búzaliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 ek olaj
A tejfölös mártogatóshoz
- 1 csipet friss vagy szárított kapor
- 2 dl tejföl
- ½ db bio/kezeletlen citrom leve
- só
Friss zöldségek*
- 1 db kígyóuborka vagy 3 db mini, ropogós uborka
- 1 db piros kaliforniai paprika
A lepénykenyérhez kihűlt burgonyapürét vagy a főtt, áttört burgonyát összekeverjük a tojással, a tejjel, a sajttal, a liszttel és a sütőporral, majd egy kicsit, kb. 5 percig állni hagyjuk. Ezután ellenőrizzük a massza állagát: ha nem formázható vizes kézzel, akkor túl lágy. Ebben az esetben tegyünk még hozzá lisztet (1-2 evőkanál).
Lisztezett felületen gombócokat formázunk a tésztából (ha kisebb lepényt szeretnénk, 6 db gombóc, ha nagyobbat, 3-4 darab), majd alapos lisztezés mellett mindegyiket kb. 2 cm vastagra nyújtjuk. Előmelegített, tapadásmentes serpenyőben, pici olajat aláöntve (és ezt folyamatosan pótolva) a korongok mindkét oldalát pirosodásig sütjük közepes lángon– közben figyeljünk, mert hamar odaég (kb 3 perc/oldal szükséges).
A mártogatóshoz, ha 1 éves kor alatti a baba, egészben tesszük bele a kaport. Ha 1 évesnél nagyobb, vágjuk a kaprot apróra, és úgy tegyük bele. Keverjük el a tejföllel, a citromlével és – ha 1 éves életkor feletti a baba – pici sóval. 1 éves alatti babáknál (egész kapor), kivesszük a kaporszálakat, mert a könnyen félrenyelheti a baba.
A zöldségeket és az elkészült farlt hasábokra vágjuk, és szépen elrendezve, a mártogatóssal tálaljuk.
Tipp: Nagyon laktató étel, és nagyon jó módja a maradék krumplipüré eltüntetésének. Ez esetben figyeljünk, hogy a pürét forraljuk át a masszába keverés előtt, hiszen a babának nem adható máshogyan. Az eredeti farl negyedekre szokták vágni, de a babáknak úgy nehéz lenne megfogni, így mi hosszúkásra vágjuk.
*Olyan zöldségeket válasszunk, amelyeket a baba biztonsággal el tud fogyasztani. Ez jellemzően puha és hámozott, falatonként beirdalt (pl. kígyóuborka, és nem a keményebb paprika) zöldséget jelent. Nagyobb gyerekeknek jöhet a többi zöldség is.
· Ajánlott életkor: darabos ételt már gond nélkül fogyasztó babáknak. Egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, a fejlesztő szakembert, illetve a házi gyermekorvost!
(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti mennyiség 1 felnőtt és 1 kisgyermek adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiség növelendő.)
A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít ).
Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.