Pocibarát zöldségfalatka

Gluténmentes

Gluténmentes

Laktózmentes

Laktózmentes

Vega

Vega

Hozzávalók

1 - 1
kisgyerek és felnőtt adaghoz
+
3 db burgonya (C típusú, kb. 300 g)
120 g karfiol
1 ek olívaolaj vagy ghí
1 tk fűszer összesen, ízlés szerint, ajánlom garam masala, őrölt kömény, currypor (nem csípős), őrölt gyömbér
½ db citrom lereszelt héja
100 ml víz
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Pocibarát zöldségfalatka

10 perc alatt összedobható indiai finomság, mely könnyen fogyasztható a darabos ételt evő babák számára.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

1 - 1
kisgyerek és felnőtt adaghoz
+
3 db burgonya (C típusú, kb. 300 g)
120 g karfiol
1 ek olívaolaj vagy ghí
1 tk fűszer összesen, ízlés szerint, ajánlom garam masala, őrölt kömény, currypor (nem csípős), őrölt gyömbér
½ db citrom lereszelt héja
100 ml víz
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

Ez a zöldségfalatka nagyon könnyen csúszik majd a babának, megfogni is könnyű neki, elkészíteni is gyerekjáték. 🙂 A burgonyát megtisztítjuk és babafalatnyi darabokra vágjuk (attól függően, mennyi idős a gyermek: vagy finger food formára, azaz női mutatóujj hosszúság-szélesség-vastagság, vagy ha 1 évnél idősebb, inkább kockára, azaz kb. 1 cm x 1 cm). A friss, zsenge karfiolt kisebb darabokra szedjük és jól átmossuk. 

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat közepes lángon, és amikor már forró, beledobjuk a fűszereket. Folyamatosan kevergetjük őket, majd mehet mellé a burgonya, 1 perccel később a karfiol. 

Hozzáöntjük a vizet, és fedő alatt puhára főzzük. A főzés vége felé (kb. 15 perc múlva) levesszük a fedőt, és hagyjuk a folyadékot teljesen elpárologni.

pocibarát karfiolfalatka
Pocibarát zöldségfalatka
 TIPP: Nem kell félni a fűszerektől, a világ számos pontján alapvető, hogy a babák is fogyasztják őket, gond nélkül. Nyilván ügyeljünk arra, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a babát, és a csípős vagy nagyon erőteljes ízt kerüljük (pl. chili, mustármag, torma stb.). A kömény és a főzés végén a fedő nélküli főzés (főzővíz elpárolgása) segít a babának, hogy a karfiol ne bántsa a pocakját. 

 Az étel egészen kevés fűszerrel is kipróbálható, vagy a legbarátságosabb fűszerrel, a garam masalával önmagában, késhegynyi mennyiségben. Ez a fűszer minden nagyobb üzletben beszerezhető, és nagyon jól illik a zöldségekhez, szószos husikhoz. 

 Tunkolós kenyérkével vagy basmati rizzsel is tálalhatjuk az ételt.

Ajánlott életkor:

Darabos ételt már gond nélkül fogyasztó babáknak, azonban egyéni állapotok esetén – pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés, stb. – az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost! 

Ha tetszett a marokkói pulykafasírt receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Figyelem: A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, esetleg fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.

(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti adag 1 felnőtt és 1 kisgyermek adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy ezt a mennyiséget növelnünk kell.)

A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások