Hozzávalók
- 150 g fagyasztott zöldborsó
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál újhagyma
- 250 g friss bébispenót
- 3 db tojás
- 55 g reszelt sajt (édesebb, pl. gouda)
- 1 ek reszelt parmezán
- 80 g görög joghurt
- ½ tk só (1 éves kor felett)
- 2 ek olívaolaj + 1 ek az edény kikenéséhez
- 4 - 5 levél friss bazsalikom
- 2 ek zsemlemorzsa
Hozzávalók
- 150 g fagyasztott zöldborsó
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál újhagyma
- 250 g friss bébispenót
- 3 db tojás
- 55 g reszelt sajt (édesebb, pl. gouda)
- 1 ek reszelt parmezán
- 80 g görög joghurt
- ½ tk só (1 éves kor felett)
- 2 ek olívaolaj + 1 ek az edény kikenéséhez
- 4 - 5 levél friss bazsalikom
- 2 ek zsemlemorzsa
A zöldséges tojáslepényhez előkészítjük a zöldségeket: a borsót 5-6 percig főzzük bő vízben, a sárgarépát kis kockákra, az újhagymát apróra vágjuk, a spenótot felcsíkozzuk.
Egy tálban a tojásokat, a reszelt sajtokat és a görög joghurtot alaposan elkeverjük (1 éves kor felett sózzuk is). Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd amikor forró, beledobjuk a répakockákat és az újhagymát. 2 perc után egy kis vizet öntünk alá (kb. 50 ml), majd 4-5 percig fedő alatt pároljuk.
A puha borsószemeket is a serpenyőbe öntjük, és együtt pirítjuk tovább. 2 perc után mehet hozzá a bébispenót és a durvára tépkedett bazsalikom is, és átforgatjuk az egészet. Ha összeesett a spenót, ráöntjük a tojásos keveréket, és ezzel is elkeverjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről.
Egy hőálló edényt 1 ek olívaolajjal kikenünk, majd megszórjuk zsemlemorzsával, a felesleges morzsát pedig kiszórjuk az edényből. Beleöntjük a masszát, és 180 fokos sütőben 50-60 percig sütjük.
Amikor letelt az idő, 5-6 percig hagyjuk hűlni, majd óvatosan szeleteljük a baba életkora szerinti formára.
- Előkészítési idő: 15 perc
- Sütési idő: 70 perc
- Összesen: 85 perc
TIPP: A felszeletelt és kihűlt frittatát nagyon jól le lehet fagyasztani. 1 hónapig eláll a fagyasztóban, amikor szükség van rá, elővesszük, a forró (180 fokos) sütőbe tesszük 20 percre, és újra kínálhatjuk.
Ajánlott életkor:
darabos ételt már gond nélkül fogyasztó babáknak, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!
(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti adag 2 felnőtt és 2 kisgyermek adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell.)
A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).
Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.
Ha tetszett a zöldséges frittata receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!