Konyhakertprojekt V. rész: 10+1 ehető virág a balkonon vagy a kertben
Első a biztonság!
Az ehető virágok kapcsán nagyon fontos megemlíteni, hogy mielőtt nekiállsz a felhasználásuknak, mindenképp bizonyosodj meg róla, hogy biztonsággal fogyasztható, nem mérgező virágról van szó. A gyűjtött virágok esetében erre fokozottan ügyelj, és arra is, hogy forgalmas utak, szántóföldek mellett lévő virágokat ne szedj le. A legjobb, ha magad termeszted az ehető virágokat! Jó, ha tudod, hogy a virágporra érzékenyeknek nem ajánlott az ehető virágok fogyasztása.
Néhány tipp az ehető virágok sikeres termesztéséhez
– Az ültetőföldhöz keverj érett, átrostált komposztot vagy szerves trágyát, így megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag fog a növények rendelkezésére állni.
– A magról termesztett ehető virágok esetében mindig tartsd be a vetőmag csomagolásán feltüntetett vetésmélységet és a vetés megfelelő idejét.
– Ha cserépben neveled a növényt, szórj agyaggolyót a cserép aljába, ami magába szívja a felesleges vizet, majd ha szárazzá válik a föld, leadja azt. Az is fontos, hogy a cserép alja lyukas legyen, így megakadályozhatod a cserépben a pangó vizet.
– A növényeket öntözd rendszeresen, főleg a nyári kánikula idején, akár naponta kétszer. A cserépben nevelt növényeket 2-3 hetente tápoldatozd, a kertben, magaságyásban termesztett növények talajába forgass néhány hetente szerves trágyát, érett komposztot.
– A gyomnövényeket folyamatosan távolítsd el az ehető virágok mellől. Remek mód a gyomok növekedése ellen a talaj mulccsal való takarása, ami ezen kívül azért is hasznos, mert így csökken a talaj nedvességtartalmának párolgása.
#1 Árvácska
A kerti árvácska édes, parfümös virága az egyik legtöbbet használt ehető virág, ami többek között egyszerű gondozásának köszönhető. Számtalan színben és méretben beszerezhető a kertészetekben, és szinte egész évben hozza virágait. Adhatod köretekhez, desszertekhez, díszíthetsz vele fagylaltot, tortát, vagy akár belesütheted a kekszbe is.
#2 Bársonyvirág
A bársonyvirág vagy másik nevén büdöske a vidéki nagymamák kertjéből lehet ismerős. Nem véletlenül ültetik a konyhakertbe a zöldségek közelébe: számos kártevőt távol tart a haszonnövényektől. Bársonyvirágot találsz a sárga minden árnyalatában, de vörös vagy többszínű fajták is léteznek. Ne az egész virágot, csak a szirmait használd! A szirmok íze gyógynövényes, citrusos, jól illik fűszeres köretekhez, savanyú mártásokhoz.
SK tipp: A bársonyvirág szirmait akár a jégkocka készítése során is felhasználhatod, a színes, virágszirmokkal díszített jégkockák simán lehetnek a nyár slágerei!
#3 Borágó
Robosztus megjelenése miatt nagyobb cserepekben, magaságyásban, kertben érdemes termeszteni a kerti borágót. Uborka ízű virága az egyik legkülönlegesebb megjelenésű ehető virág. A kecses, csillag alakú virágok eleinte rózsaszín, majd kék színűek lesznek. Nemcsak virágai, de zsenge levelei is ehetőek, salátákba, főzelékekbe, zöld turmixokban lehet őket felhasználni.
#4 Búzavirág
Égkék virágaival hívja fel magára a figyelmet a kék búzavirág, aminek íze édes-gabonás. Díszíthetsz vele gyümölcsös vagy vaníliás desszerteket, fagylaltokat, koktélokat, krémleveseket. A szirmok megszárítva is nagyon jól néznek ki, főleg teakeverékekben tudod őket felhasználni.
#5 Körömvirág
A körömvirág élénk narancsvörös színű szirmai szintén ehetőek. A növény júniustól egészen az őszi fagyokig hozza folyamatosan újabb és újabb virágait, amiket frissen és szárítva is sokszínűen fel tudsz használni. A körömvirág szirmai enyhén savanykásak, édesek, gyakorlatilag bármilyen fogás díszíthető velük, gyönyörűen mutatnak fűszervajban, szárítva teakeverékekben vagy fűszerkeverékekben.
#6 Levendula
Az orvosi levendula intenzív, parfümös-szappanos íze elég megosztó. Van azonban néhány praktika, ha a lila színben pompázó virágok ízét sokkal kifinomultabban szeretnéd valamilyen fogásba, például kekszbe csempészni. Ilyen, ha a virágokat leforrázod vagy vajban párolod. A levendula friss vagy szárított virágait 70-80 fokra hevített vajban párold néhány percig, majd szűrd le, és ezt az ízesített vajat használd. Teljesen más ízélményt kapsz így, mintha a teljes virág benne lenne a süteményben. A levendulavirágból szörpöt, szirupot is készíthetsz. Ehhez a legjobb a szárított virágot használni, mert a friss virágból készült szörp kissé kesernyés ízű.
#7 Napraforgó
Talán nem is gondolnád, de napraforgót magad is termeszthetsz, akár a balkonon egy nagyobb cserépben is. A napraforgó szirmait frissen és szárítva is használhatod. Ízük savanykás, vannak, akiket az articsóka aromájára emlékeztet. Adhatod salátához, köretekhez, díszíthetsz vele krémleveseket, desszerteket.
Feljebb már írtam róla, hogy forgalmas utak mellől ne gyűjts be ehető virágokat, a napraforgónál viszont az is fontos, hogy saját termesztésű vagy biztos helyről származó virágokat használj! Nem jó ötlet egy szép napraforgótáblát meglátva leszedni, hazavinni és megenni a szántóföldön termesztett napraforgóvirágot, mert az sok növényvédő szert tartalmazhat.
#8 Rózsa
A parfümös, bódító illatú rózsa szirmai édesek, gyümölcsös ízűek. Felhasználás előtt a szirmok belső, fehér részét vágd ki, mert az kesernyés lehet. A rózsaszirmokat tojásfehérjébe, majd cukorba mártva, megszárítva különleges cukorvirágokat készíthetsz. A rózsaszirmokat adhatod gyümölcsös, citromos desszertekhez, fagylaltokhoz, koktélokhoz, limonádékhoz.
#9 Sarkantyúka
Az egyik legizgalmasabb megjelenésű és ízű ehető virág a kerti sarkantyúka, amit nasturtiumnak is szoktak nevezni. Nemcsak a virágai, de a levelek is ehetők. A virágok színe lehet citromsárga, narancssárga vagy mélyvörös színű, ízük egyszerre édes és csípős, a benne lévő mustárolaj-glikozidoknak köszönhetően. A sarkantyúka virágát teheted salátákba, köretek mellé, de gyümölcsös, csokoládés és karamellás desszertekhez is illik.
#10 Szegfű
Az illatos és édes, enyhén fahéjas ízű, kisebb méretű szegfűfajtákból rengetegféle színű és alakú létezik. Könnyen termeszthető akár cserépben is, tavasszal magról vethető. Bármilyen desszertet feldobhatsz vele, de teheted limonádékba, koktélokba, szárítva teakeverékekbe is.
#11 Fűszernövények virágai
A fűszer- és gyógynövények virágai egytől egyig ehetőek. Ízük nagyon hasonló magához a növényhez, de általában kissé enyhébb, virágosabb-mézesebb. Bátran használhatod ételek ízesítésére vagy díszítésre a bazsalikom, a kakukkfű, a különböző mentafélék, a rozmaring vagy a zsálya virágait.
SK tipp: Ha nem használod fel frissen, ki is száríthatod a virágokat!
Az ehető virágokat, virágszirmokat tálcára kiterítve, száraz, meleg, közvetlen napfénytől védett helyen szárítsd ki, majd amikor már könnyen morzsolható, tedd tiszta, légmentes zárható üvegbe!
Ha tetszett ez a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!