Hozzávalók
- 5 - 6 dkg sertészsír
- 2 - 3 fej közepes hagyma
- 3 - 4 db nagyobb sárgarépa
- 2 - 3 db nagyobb fehérrépa
- 4 - 5 db paradicsom
- 3 - 4 db TV paprika
- 1 kg marha hús
- Őrölt köménymag
- 2 - 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek édes-nemes pirospaprika
- 1 - 1 ½ kg burgonya
- 1 db közepes zeller gumó és annak zöldje
- Vágott petrezselyem
- Durva szemű só
- Őrölt fekete bors
Hozzávalók
- 5 - 6 dkg sertészsír
- 2 - 3 fej közepes hagyma
- 3 - 4 db nagyobb sárgarépa
- 2 - 3 db nagyobb fehérrépa
- 4 - 5 db paradicsom
- 3 - 4 db TV paprika
- 1 kg marha hús
- Őrölt köménymag
- 2 - 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek édes-nemes pirospaprika
- 1 - 1 ½ kg burgonya
- 1 db közepes zeller gumó és annak zöldje
- Vágott petrezselyem
- Durva szemű só
- Őrölt fekete bors
A gulyás nem mellesleg az egyik, ha nem A legjobb magyar kaja, így bőven itt volt az ideje, hogy végre bemutassuk az ultimate receptet. Sokan, a gulyást kedvelő, de főzni kevésbé tudó népek közül rendelkeznek egy általános tévhittel, miszerint ez egy bonyolult étel, amit csak az anyukánk és a nagymamánk tud tökéletesen elkészíteni. Söpörjétek le ezeket az előítéleteket, nézzétek a videót, olvassátok a receptet és főzzetek gulyást.
Gulyás
A zsiradékot (ami optimális esetben disznózsír) egy nagyobb lábasba tesszük, és amíg az felolvad, addig felvágjuk a hagymát – szükségtelen finomra aprítani, mert úgyis szét fog főni. Mehet a lábosba, majd megsózzuk a füstölt sóval. Ebből érdemes nagyobb adagot tartani otthon, hogy bármikor meg tudjuk bolondítani az ételeinket egy kis kertiparty ízvilággal. Ennek elkészítése nagyon egyszerű: tüzet rakunk, amikor elkezd parázslani lefojtjuk, és a füstjébe rakunk egy jó nagy adag durva szemű sót. 2-3 órát hagyjuk füstölődni, a végeredmény pedig egy intenzív füstös aromájú só lesz. Természetesen a gulyásunk eme trükk nélkül is tökéletesen finom lesz, de próbáljátok ki, mert tényleg működik a dolog!
A köményt egy mozsárban összetörjük, és ez is mehet a hagyma mellé. Miután a hagyma megpirult, megszórjuk a pirospaprikával, és rögtön le is húzzuk a tűzről. Erre mindenképp figyeljetek, mert különben a fűszerpaprika leég, keserű lesz, és elrontja az ételt. A paprikát és a paradicsomot nagyobb darabokra felkockázzuk, és beletesszük a lábasba. Itt jön a történet főszereplője, a marhahús, ami nálunk lapocka volt, de használhatjátok a marha bármelyik nektek tetsző alkatrészét. Feldaraboljuk és betesszük a hagymás-paprikás alapba, kevergetés mellett 3-4 perc alatt kifehérítjük, majd felöntjük vízzel és kb. 80 percig főzzük.
A főzés után bezöldségeljük: karikára vágott sárgarépa, fehérrépa, egy egészben hagyott, megtisztított zellergumó, a zeller zöldje kerül bele. Miután a leves rottyant egyet, még beledobunk egy nagyobb mennyiségű, kockára vágott krumplit. Belerakunk még két gerezd fokhagymát és egy kis őrölt borsot. A végén jön egy kis apróra vágott petrezselyem, még főzzük egy keveset és ha a zöldségek szépen megfőttek, az ételnek pedig jó sűrű állaga van, akkor készen is vagyunk.