Hozzávalók
- - 1 db cékla
- 400 g borjúcomb
- 2 - 3 szál répa
- 1 szál fehérrépa
- 0.25 db zellergumó
- ½ db karalábé
- olaj
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott ek liszt
- só, bors
- 150 ml tejszín
- 1 db citrom
- 1 csokor tárkony vagy petrezselyem
Hozzávalók
- - 1 db cékla
- 400 g borjúcomb
- 2 - 3 szál répa
- 1 szál fehérrépa
- 0.25 db zellergumó
- ½ db karalábé
- olaj
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott ek liszt
- só, bors
- 150 ml tejszín
- 1 db citrom
- 1 csokor tárkony vagy petrezselyem
A céklát 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül egy óra alatt puhára sütjük.
A húst nagyjából másfél, a zöldségeket – a hagyma és fokhagyma kivételével – körülbelül egycentis kockákra vágjuk. Egy fazékban olajat hevítünk, és elkezdjük lepirítani az apró kockákra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Ha a hagyma üvegesre pirult, hozzádobjuk a húst. Körülbelül 2 perc pirítás után jöhetnek rá a felkockázott zöldségek, amiket szintén 1-2 percig pirítunk. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és felöntjük körülbelül 1,5 liter vízzel (a mennyiség a zöldségek méretétől függ). A lényeg, hogy annyi folyadékkal öntsük fel az ételt, hogy egy kellemes sűrűségű levest kapjunk. Ha sok a víz, nem lesz karaktere a levesnek. Amikor felforrt a leves, lejjebb vesszük a hőfokot, és lassú tűzön főzzük tovább 40-50 percig. Közben sózzuk, borsozzuk.
Amikor a leves már majdnem elkészült, hozzádobjuk a megsült, szintén egycentisre kockázott céklát is, majd beleöntjük a tejszínt, forraljunk rajta egyet, és a citrom segítségével beállítjuk a leves fanyarságát. Fél citrom nyugodtan mehet bele, a másik felét pedig cikkekre vágjuk, és a leves mellé tálaljuk. Opcionálisan friss tárkonyt vagy petrezselymet szórhatunk a levesbe.
Ha tetszett a céklás borjúraguleves receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!